Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IV

Ivo Vašíček

3. 9. 2008 13:02
velice dobrá analýza

vnímám to téměř stejně. Vidím pouze rozdíl v hodnocení USA. Rusko, potažmo KGB ví velice dobře jak jsou na tom Američané. USA jsou v této chvíli nejslabší ve své novodobé historii. Země je v ekonomické krizi, která bude nejspíš eskalovat. Politicky je to také nejisté - Obama se chystá "nakrmit chudé" a nezbyde mu na imperiální politiku. McCain je senilní dědek od kterého nelze očekávat brilantní rozhodování. Navíc je v situaci před volbami v mocenských složkách "rozvibrované" prostředí. Americká armáda je vyčerpaná a demotivovaná, moc se jim nedaří a všichni je kritizují.

0 0
možnosti
D

duhastrecht

20. 8. 2008 22:51
Autore, na rozdíl od mnoha přemýšlíš,

proto osobní dotaz:

"..co je povoleno měnit hranice (Kosovo) si.."

Tohle slyším neustále, v čem je ale konkrétní rozdíl mezi osamostatněním Kosova a rozpadem SSSR, Jugoslávie, Československa,  Rakousko-Uherska - to se také měnily hranice a vytvářely umělou změnou hranic nové státy, mezi nimi i ten náš, proč najednou nejde u Kosova, co jinde šlo? Kosovo mělo většinové obyvatelstvo specifické národnosti, co si  odhlasovalo referendem nezávislost a ústavu, dokonce i administrativní hranici,  pomoc ze zahraničí u jiných také nevadila a ani námitka o dvou státech jedné národnosti neodpovídá, Rumuni mají v Evropě také dva státy  a nevadí to (a Arabové mají dokonce 22 států, také nevadí).  Námitka o  mohamedánech je zde lichá, spor mezi Srby a Albánci je ryze nacionalistický.

Kosovo mi zní jako propagandistické klišé, jako se kdysi z Vietnamské Republiky stal z politických důvodů  "jižní Vietnam"  mediálně se popřela státnost mezinárodně uznané členské země OSN, protože tak bolševik rozhodl.

0 0
možnosti
OU

3. 9. 2008 12:34
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
JN

5alfa

20. 8. 2008 11:20
Blahopřeji

Zajímavý a z mého pohledu realistický názor. A navíc ten vydedukovaný závěr je špičkový.

a) Nevěřit Rusům i když přinášejí dary

b) Do amerického košíku maximálně třetinu našich vajíček

R^R^

0 0
možnosti
AH

alex hart

15. 8. 2008 14:49
Jak to vidím já... -1-

Myslím si že autor vyhodnocuje zprávy spíše podle zbožného přání, než podle reality. Já samozřejmě také řady věcí nemůžu na místě ověřit a zpráv je nedostatek, ale čím dále tím více jsem přesvědčen, že v Gruzii jde o něco jiného, než se oficiálně sděluje v novinách a než autor píše zde. Tedy oč podle mne běží:

1) jde o politicko vojenskou provokaci ze strany Gruzie pod taktovkou USA a Izraele. Možná v Osetii k etnickým čistkám skutečně došlo, možná ale šlo opravdu jen o provokaci a hru zpravodajských služeb a záměrné dezinformace.

2) Rusové jim podle mne skočili na špek a jak sloni v porcelánu teď ani pořádně nevědí co mají v Gruzii dělat. Možná, že mají Rusové nějakou dobře promyšlenou strategii a nějak to ustojí, ale já si naopak myslím, že USA šlo především o to. Dostat Rusy do pozice agresorů.

3) podle mne tím provokace a vojenské konflikty v tomto regionu zdaleka nekončí. Řekl bych že USA to tam potřebuje celé pořádně a co nejvíce roze*s*r*a*t, aby pak ospravedlnili svůj vpád.

0 0
možnosti
AH

alex hart

15. 8. 2008 14:50
Jak to vidím já... -2-

4) Teď je však zatím etapa postupného čím dál tím většího nas*í*r*á*n*í všech lidí v místech budoucího konfliktu, aby tam pak už jen stačilo dodat zbraně a oni se postřílejí sami. Scénář stejný jako v Jugoslávii, Iráku a jinde.

5) Teprve potom, až už to bude neúnosné a mnoho lidí se vzájemně povraždí, tam vítězoslavně vjedou vojska USA, případně to nejdříve kompletně rozbombardují, aby jim jako osvoboditelé mohli nabídnout pomoc.

6) Samozřejmě nejsem vševědoucí a nevylučuji různé odchylky od tohoto scénáře. Ale jinak si myslím, že to bude nějak takhle. Samozřejmě, že by se i Rusům mohlo podařit  nějak uspět, ale osobně tomu moc nevěřím, protože USA má vrcholný zájem o tamější ropu a suroviny, podloženou penězi na provokace, špionáž, diverzi, a armádu a týmy lidí schopných toto vše dělat. Zato Rusové mají jen ten stejný zájem, ale méně již těch peněz a ještě méně takto schopných lidí. Jinak jsou zájmy velmocí vpodstatě shodné. Získat vliv v území, získat území, udržet vliv.  

0 0
možnosti
BH

BoboHml

14. 8. 2008 9:56
Dobrý

zajímavě,dobře a ne jednostraně napsáno.R^R^R^

0 0
možnosti
P

P.Samarek

14. 8. 2008 11:10
Re: Dobrý

Díky

0 0
možnosti
JT

Barry Goldwater

13. 8. 2008 23:04
Tak chlapci, a teď zas o něčem jiném

Gruzie udělala nesmírně užitečnou věc. Strhla Rusku masku přítele a partnera Západu a každý kdo má zájem, vidí jeho skutečnou podobu. Teď je třeba k Rusku přistupovat jako k nebezpečné a nevypočitatelné zemi, která nemůže být důvěryhodným partnerem, a další politiku USA a EU tomu přizpůsobit. Již po vetování rezoluce OSN o Zimbawe řekl Bush, že je třeba zvážit, jestli jevhodné, aby Rusko  bylo členem G8. Je třeba tímto směrem postupovat.

Pokud Rusové svojí akcí přimějí americké kandidáty, aby přitvrdili své názory na Rusko, tak to taky nebude špatné. V USA začíná debata o programu na ukončení závislosti na uhlovodíkových palivech, a to by snad mohlo inspirovat i Evropu.

Obdivuji také statečný postoj Ukrajiny. Ta jistě cítí, že by byla druhá na řadě.

0 0
možnosti
MW

mysak_25

13. 8. 2008 23:19
Re: Tak chlapci, a teď zas o něčem jiném

Ano Rusko se stejne prehmatlo jako USA a Eu v KosMet. Toto vidim jako prilis okatou odvetu. Cose tyce vasich vizi izolace Ruska,to je nejspis nerealne. A nezapomenete,ze Nemecko a jejich kolona Sudetaci nas dostali pod sferu vlivu SSSR. Vy vite kam mirim,Ale mm,jsem primym potomkem Sudetskych Nemcu. Nemusite se obtezovat s osocovanim bolsevikem. To byl nas "spolecny" nepritel,hm?;-D Osetie je synonemem Osetie a Sakvasily nechla beztrestne bombardovat civilisty.Auuu,to se ale nehodi,hm? Usa a hlavne Usa otevrely Pandorinu skrinku,otazkou zustava ,proc zastance prav a vyspa demokracie?

0 0
možnosti
MW

mysak_25

13. 8. 2008 22:02
...

Saakašvili udělal chybu,že nechal bombardovat Cchinvali.Rusové se

sami zdiskreditovali,že se nezastavili na hranicich Osetie.Tím

zpochybňují mírový zásah na ochranu Osetinců.

A nezapomínejme na

kosovský precedens.

0 0
možnosti
MW

mysak_25

13. 8. 2008 22:02
Re: ...

Ať si západní mocnosti přejí leccos, uznání Kosova

je obrovsky problematickým krokem a morální apely na ruskou podporu

Jižní Osetii a Abcházii znějí straně pokrytecky a falešně.!

http://werdan.blog.idnes.cz/

0 0
možnosti
AH

alex hart

13. 8. 2008 21:47
Pozor na ukvapená hodnocení!!! - 1 -

Vážený autore,

je vidět, že přemýšlíte, jen to nevidím tak jednoznačně, jako Vy. 

1) Ani USA ani Rusko nechtějí vyvolat v tuto chvíli (jak dloho ještě?) vzájemný přímý válečný střet.  Ono by se z toho totiž špatně couvalo. Takže kdo vletí do Gruzie jako první, vyhrál bitvu. Záměrně neříkám válku. Oni tam Amíci totiž ještě neskončili a někde něco totálně roze*s*r*at na to jsou opravdu kadeti. A pak tam zase můžou vletět oni.  

2) Nejsem si vůbec jistý, kdo tu informační válku kolem Gruzie vlastně vyhrál. Oni Amíci taky vletěli do Iráku na základě jasně podvrhnutých falešných informací a nikomu to na Západě vlastně zase tak moc nevadilo.

Otázka tedy spíše stojí, co se píše v amerických a západoevropských novinách. A tam jistě není nic o tom, že Gruzie páchá genocídu. Naopak teď Gruzie chce zažalovat Rusko u mezinárodního soudu, že genocidu páchali Rusové.

0 0
možnosti
AH

alex hart

13. 8. 2008 21:47
Pozor na ukvapená hodnocení!!! - 2 -

Takže já bych se s hodnocením vůbec neunáhloval a zejména ne s tvrzením, že Rusové to udělali skvěle. Oni jsou v téhle politice totiž obvykle jak slon v porcelánu a nemají ani potřebnou přízeň západních médií. Ani v našich médiích nemá Rusko moc sympatií. A ono pak vůbec nebude záležet na tom, kde byla pravda. Vždyť i Evropský soud ochotně soudí Srby za válečné zločiny, ale Albánce osvobodil. Proč si vlastně myslíte, že to v Gruzii nakonec pro Rusko dopadne dobře?  

0 0
možnosti
VH

Totedyne

13. 8. 2008 20:04
radar ???

Kdyby tam nebyla ta poslední věta (odstavec), tak bych dal karmu.

0 0
možnosti
P

P.Samarek

13. 8. 2008 20:43
Re: radar ???

Na radar mám jasný názor, ale jsem ochoten přemýšlet o nových argumentech nebo souvislostech

0 0
možnosti
K

kion1

13. 8. 2008 17:34
Volič Národní strany

Souhlas s autoremR^

0 0
možnosti
P

P.Samarek

13. 8. 2008 18:24
Re: Volič Národní strany

Tak konkretne o souhlas volice Narodni strany opravdu nestojim

0 0
možnosti