Ztráty a lži

Pravda nebo lež. Oběť nebo pachatel. Přítel či nepřítel. Láska nebo nenávist. To je jedna velká neznámá…

Třicátnice Naomi Jenkinsová je svobodná a poměrně úspěšná podnikatelka se slunečními hodinami, střežící dvě velká osobní tajemství. Před třemi lety se jí stala jedna z nejhorších věcí, jaká se ženě může stát… A nyní už téměř rok udržuje vztah s ženatým milencem Robertem. Pravidelně každý čtvrtek se oba na tři hodiny scházejí v ošuntělém motelu u dálnice, pokaždé ve stejném pokoji. Bez jediné výjimky.

Až do nynějška! Právě tento čtvrtek se Robert neukázal a ani nezavolal. Naomi si dělá čím dál větší starosti, je přesvědčená, že kdyby Robert mohl, dal by o sobě vědět. Co zlého se mu stalo? Není mrtvý? Otázky, jež Naomi neustále kolují v hlavě, ji přinutí vyhledat pomoc na policii. Ta ale její obavy nesdílí, je toho názoru, že ji mohl milenec jen obyčejně opustit. Naomi je neotřesitelně přesvědčená o opaku. Návštěva Robertova domu i setkání s jeho manželkou Juliet nepřinesou odpovědi, jen další otazníky. Zoufalá milenka se nakonec rozhodne k zoufalému kroku - obviní Roberta, že jsi znásilnil… Teď už po něm policie musí začít pátrat…

A tak se i stane. Případ dostanou na starost detektivové Charlie Zailerová a Simon Waterhouse - parťáci, mezi nimiž je o trochu víc, než jen práce… Vyšetřování se ale nikam neposouvá. Nikdo nechce mluvit, všichni lžou a Robertovo zmizení vypadá čím dál záhadněji…  Detektivka, psychologický román a místy thriller - to je kniha Ztráty a lži britské spisovatelky Sophie Hannah, u nás známé především díky knize Vraždy s monogramem, v níž vzkřísila postavu puntičkářského belgického detektiva s knírkem Hercula Poirota.

Ztráty a lži vypráví Sophie Hannah ve dvou linkách, které se nepravidelně střídají. V jedné sledujeme práci detektivů, v té druhé hovoří sama Naomi. Několikrát je obojí navíc proloženo buď přepisem několika internetových příspěvků, nebo přepisem policejního výslechu. Postava Naomi by se po velkou část děje hodila spíše do jakéhokoliv příběhu červené knihovny. Do Roberta je až po uši zamilovaná, ve svých pasážích mu adresuje mnohá vyznání, romantické úvahy… Ovšem s ohledem k celkovému vývoji děje i konečnému rozuzlení je nutné uznat, že Sophie Hannah věděla, proč to tak udělala. A udělala to naprosto výborně!

Prvních několik desítek stran se odvíjí v poněkud ospalém tempu. Za čtvrtinou se ale autorka nadechuje a příběh rozjíždí - přicházejí nová odhalení, nové lži, díky tomu i nové pravdy. To celé psáno čtivou a příjemnou formou, navíc při pozorném sledování stop lze některé střípky vydedukovat. Zápletka je děsivá, některé postavy zvrácené a celkové rozpletení mrazivé. 

Po Ztrátách a lžích vám zůstane v hlavě otázka: Kdo byl vlastně horší?
Doporučuji.

 

Moje hodnocení: 90%

 

Autor: Sophie Hannah
Název: Ztráty a lži / Hurting Distance
Počet stran: 328
Nakladatelství: Ikar
Vydáno:  8/2015
Vydání druhé

 

Autor: Eva Šamánková | pondělí 21.9.2015 17:15 | karma článku: 8,76 | přečteno: 252x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,12

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53