Znepokojivá Pustina

Nehostinný kout na pomyslném konci světa. Venkov obklopený hustými lesy a jezery. Místo, kde na člověka dotírá beznaděj, vztek a chudoba. To je Pustina. Místo, kde dávají lidem lišky dobrou noc a kde se schyluje k vraždě…

Švédská spisovatelka Stina Jackson, žijící od roku 2016 v USA, se českým čtenářům představila v roce 2019 svým ponurým thrillerem o zoufalém otci, hledajícím svoji ztracenou dceru, nazvaným Stříbrná cesta. Toto autorčino debutové dílo se stalo ve Švédsku nejrychleji prodávanou prvotinou a získalo i několik žánrových ocenění. Na začátku letošního roku vyšla v českém překladu i druhá kniha této autorky. Nese název Pustina a vydalo ji znovu nakladatelství Euromedia Group v tištěné verzi, e-booku a zároveň jako audioknihu.

Příběh situovaný do švédského kraje plného samot, lesů a jezer načetli pro zvukovou verzi dva profesionálové mluveného slova -  herci a dabéři Jitka Ježková a Jan Vondráček. Prostřednictvím jejich příjemných hlasů i bravurních intonačních poloh se noříme do příběhu, jehož hlavní hrdinkou je čtyřicátnice Liv, která žije v kraji přezdívaném Pustina, v domku se svým dospívajícím synem a despotickým otcem Vidarem.

Pustina svým temným kouzlem vábí i ničí zároveň. Liv odjakživa toužila z tohoto kraje utéct. Nikdy se jí to však nepodařilo. Podivné soužití rodiny Björnlundových je trnem v oku mnoha místních obyvatel. Zvláště když starý Vidar, jak se traduje, v minulosti ožebračil několik usedlíků. Svému statku, který před dávnou dobou poznamenala velká rodinná tragédie, vládne tvrdou rukou. Svou dceru Liv vozí dennodenně do práce i z práce autem, rozhoduje o mnoha aspektech její života, k tomu navíc kontroluje veškeré finance.

Život s Vidarem je těžký, Liv to snáší s jistou pokorou a odevzdaností. Když se Vidar náhle ztratí a později je nalezen mrtvý, je čas dobrat se odpovědí. Pustina skrývá několik tajemství, které se derou napovrch…

Stina Jackson vypráví ve dvou časových liniích. Vedle současnosti se pravidelně objevují i flashbacky z Livina mládí, které za zdánlivou úsečností rozehrávají zneklidňující part, v němž způsobuje mrazení nejen to, co je vyřčené, ale stejnou měrou i to, co není. Atmosféra sálá zmarem i úzkostí a utápí posluchače v moři severské ponurosti.

Autorka je velmi dobrou vypravěčkou.  Třebaže se první polovina knihy odvíjí ve vlažném tempu, je stejně atraktivní jako její druhá - dynamičtější - část. Autorka kraluje v sugestivním vykreslení nehostinného kraje, čímž vyvažuje i skromnější porci dějové akce.

V Pustině však nechybí podivíni a příběh je tak plný svérázných figur, které si pro svou náturu získají posluchačovy sympatie jen velmi výjimečně. Všechny je spojuje pomyslná aura tajemství a nepředvídatelnosti, a přestože vhled do jejich nitra je poměrně hluboký, svými ukrývanými tajemstvími nutí čtenáře pochybovat a tápat.

Pustina je dobře napsaný atmosférický thriller, v němž nechybí hádanky ani překvapení. Audioknižní zpracování přidává svou kvalitou příběhu přidanou hodnotu a díky výborným interpretům o to více rezonuje pohlcující atmosféra, jež je dominantou celého příběhu.

Moje hodnocení: 85%

Autor: Stina Jackson
Název: Pustina / Ödesmark (2020)
Vydavatelství: Euromedia Group - Témbr
Vydáno: 01/2021
Délka: 10h 22min

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Šamánková | úterý 9.11.2021 8:13 | karma článku: 7,51 | přečteno: 323x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53