Ženská na odstřel

Práce novináře přináší nejrůznější zkušenosti a zážitky. Tohle setkání zůstane nezapomenutelné. Bývalá novinářská hvězda se při rutinním pozorování policejní práce dostane do smrtelného ohrožení. Stane se z ní ženská na odstřel…

Český spisovatel Martin Goffa má na svém kontě nastřádáno už slušné množství knih. Bývalý policista přirozeně čerpá při psaní detektivních příběhů z vlastních profesních zkušeností. Řadu jeho knih je možné poslouchat také jako audioknihu. Jednou z nich je Ženská na odstřel, kde se posluchač setkává znovu s novinářem Markem Vrázem, neboli „Terencem“.

Jedné noci zazvoní na Terencův domovní zvonek vyděšená bývalá kolegyně Dana. Prosí ho o pomoc a tvrdí, že byla před malou chvílí svědkyní toho, jak dva policisté zabili bezbranného muže, a že nyní jdou po ní… Terence si vyslechne celý její příběh a nezbývá mu nic jiného, než se jí pokusit pomoct. Podezřelé auto před domem, podivná návštěva na prahu domu… To všechno mu okatě naznačuje, že se nechtěně zapletl do nebezpečné hry, v níž může jít oběma o život…

Do podoby audioknihy příběh načetli Jan Maxián a Jitka Ježková. Sympatické a zcela rozdílné hlasy s precizně vyladěnou intonací korespondují s dějem a přinášejí posluchači příjemný zážitek. Jan Maxián je uvolněný a bez zaváhání střídá hravé polohy s těmi vypjatými. Zastřený a tajemný projev Jitky Ježkové podtrhává napětí a očekávání.

Martin Goffa je přímý a srozumitelný vypravěč. Uvolněnou rukou píše děj, který posluchače či čtenáře chytne od první chvíle.  Po většinu doby je vypravěčem Terenc, který hovoří ústy Jana Maxiána. Jitka Ježková pokrývá postavu Dany i několik dalších vsuvek. Spolu dohromady to vše šlape jako dobře promazaný stroj.

Příběh má spád a ubíhá ve svižném tempu, aniž by kdekoliv zakolísal. Obestírají ho otázky, na jejichž odpovědi je třeba si nějaký čas, resp. několik kapitol, počkat. Neobejde se to bez příjemného napětí i různorodých postav, jejichž progres je spíše letmý. Ničemu to však nevadí a ani  knize to neubírá na přesvědčivosti.

Ženská na odstřel je dalším Goffovým příběhem, který stojí za přečtení, či poslechnutí. Děj audioknihy doprovází a předěluje na míru ušitá hudba, stejně tak oba interpreti podávají výborné výkony. Pro milovníky českých detektivních příběhů je to jasná volba.

Moje hodnocení: 90%

Autor: Martin Goffa
Název: Ženská na odstřel
Vydavatelství: Euromedia Group - Témbr
Vydáno: 11/2021
Délka: 5h 12min

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Šamánková | úterý 24.5.2022 14:46 | karma článku: 6,30 | přečteno: 215x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53