Z písku a popela

Itálie za druhé světové války. Kněz, který nasazuje krk, aby ochránil nevinné před nacistickým soukolím. Mladá židovská dívka, která nechce jen nečinně přihlížet. A zakázaná láska sevřená v kleštích víry a nemilosrdné doby…

Americká spisovatelka Amy Harmonová má na svém kontě už více jak deset úspěšných románů. Jeden z nich se na přelomu roku objevil i v českém překladu, vydalo ho nakladatelství Knižní klub. Nese název Z písku a popela a jeho děj zasadila mladá talentovaná autorka do Itálie v době druhé světové války.

Hlavními postavami románu Z písku a popela jsou židovská dívka a nadějná houslistka Batsheva Rosselliová (zkráceně Eva) a mladý začínající kněz Angelo Bianco. Ti dva společně vyrůstali, spolu zažili první polibek a vždy je spojovalo neviditelné pouto blízkosti a lásky. Angelo se však už od dětství toužil stát knězem. Jestliže ho cit k Evě v tomto snu někdy nalomil, tak nastupující válka ho v jeho kněžském přesvědčení zase utvrdila. Protože právě katolická církev byla tou hlavní organizací, která se odvážila židovské obyvatelstvo před nacisty chránit.

Evu a Angela poprvé potkáváme ještě na prahu dětství, sledujeme jejich cestu dospíváním, až se zastavujeme v Římě v době probíhající války, kdy jsou oba již dospělí. Tady Angelo v jednom z klášterů Evu ukrývá. Nacistické razie na židovské obyvatele drasticky přitvrzují a konec války je v nedohlednu. Angelo se snaží pomáhat, kde se dá, což by Eva také ráda - odmítá jen nečinně čekat na záchranu. Řízením osudu a nešťastné příhody se jí toto „přání splní“. Pod falešným jménem nastupuje jako sekretářka u německého kapitána von Essena…Jak dlouho tuto nebezpečnou hru vydrží hrát? Bude prozrazena? Dočká se ona i Angelo konce války? A co jejich nikdy nevyhaslá láska?

Amy Harmonová je nesmírně jemná a nevtíravá vypravěčka, která si čtenáře omotá kolem prstu. Ačkoli se první třetina knihy odvíjí spíše v ospalejším tempu, zbytek už pluje na rozbouřených vlnách. Atmosféra strachu a čekání na nechtěné sílí úměrně tak, jak ve svém konání v Římě nacisté přitvrzují.

Autorka s ohromnou podmanivostí splétá reálné kulisy s fikcí, aniž by jakkoliv tlačila na pilu. Jejím vyprávěním prostupují něha a prostá obyčejnost, jež snad právě proto dělají z dojmu všedního ten nevšední. Z písku a popela je příběh smutný, bolestný, plný nelidského zacházení a smrti, přesto napěchovaný láskou, lidskostí a tím jediným, co obvykle člověku zůstane, když přijde jinak o všechno - nadějí.

Tento čtivý a z velké části poetický román není jen o válce, ale také o odvaze, víře, o hledání Boha i sebe samotného. Hlavní postavy si po celou dobu nemohou být vzájemně bližší, a přitom vzdálenější. Za každou z nich stojí vlastní rodinný příběh, se všemi složitostmi, které život nabízí.

Amy Harmonová odvedla úžasnou práci, proto je veliká škoda a lajdáctví, že jediným aspektem, který dojem z celé knihy kazí, je naprosto fušersky odvedená korektura přeloženého textu. Objevuje se tu množství překlepů, gramatických chyb, někde zase chybějí písmena či interpunkční znaménka na konci věty. :((

Každopádně Z písku a popela je příběh, který dojme, rozesmutní i zahřeje. Krásná kniha…

Moje hodnocení: 95%

Autor: Amy Harmonová
Název: Z písku a popela / From Sand and Ash
Počet stran: 344
Nakladatelství: Knižní klub
Vydáno: 12/2017

Autor: Eva Šamánková | středa 24.1.2018 18:36 | karma článku: 8,92 | přečteno: 325x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53