Vraní dívka - trilogie pro silnější povahy

Zneužívané děti, zrůdné vraždy, vyléčitelná traumata, sonda do narušené mysli, lesbická láska, temná minulost, tajemství... To je trilogie Vraní dívka - netypický thriller od dvou výrazně osobitých švédských spisovatelů…

Trilogie Vraní dívka konečně došla ke svému cíli. První díl, který u nás vyšel v loňském roce, dostal na přebal červenou pásku s varováním jen pro silné povahy. Ačkoli zbylé dva díly - Hladový oheň a Pýthiiny rady - už toto doporučení nemají (červená páska ale zůstala), nejsou o nic méně děsivými. Švédská autorská dvojice Erik Axl Sund poslala do světa zajímavý a velmi temný příběh dotýkající se těch nejnechutnějších témat společnosti. Věcí, o nichž se nikomu nechce hovořit, jsou jistým tabu, ale přesto to nic nemění na tom, že bohužel okolo nás existují.

Neber mi nenávist. Ta jediná mi zbývá.

Výrazně osobitý vypravěčský styl autorské dvojice drží čtenáře v napětí i velké nevědomosti, a nutno říct, že každý díl série je zcela odlišný. Ač to často vypadá, že děj dostal jasný směr, kterým se bude ubírat, opak je pravdou. Nitky příběhu jsou natolik spletité, že se nečekaně vydávají směry, jež by vás nenapadly ani ve snu. A přece to celé drží pohromadě, někdy sice trochu silou vůle, ale drží. Příběh plný pedofilie, mrtvých těl, nenávisti a pomsty se skládá postupně a to, co mu dodává nejvíce na mrazivosti, je výrazně hluboká psychologická sonda do traumatizovaných myslí postav.

Pomsta je jako dort: nemůžete ho sníst a zároveň si ho nechat. Když je pomsta vykonána, je třeba jít dál s nepříjemným vědomím, že nyní je třeba jinak bezvýznamnému životu vytvořit nový význam.

Závěrečný díl nazvaný Pýthiiny rady je zřejmě nejslabším kouskem celé trilogie. Alespoň tedy jeho první polovina. Ale možná má jen úmyslně symbolizovat jisté „ticho před bouří“, protože ve druhé polovině knihy tempo zrychluje, objevují se nová odhalení a z finálního rozuzlení se místy zvedá žaludek. Vnímáno v celém kontextu jsou Pýthiiny rady velmi zdařilým vyústěním v předešlých dílech načrtnutého propletence. Autoři zůstali věrni svému stylu! Přinesli překvapivé odpovědi, a přece si kousek nechali pro sebe. Ovšem s tím, jak celý příběh vystavěli, jakým způsobem ho posouvali, jak mlžili a čtenáře několikrát naprosto převezli, by se to snad ani jinak nehodilo.

Vraní dívka skončila. Velmi mrazivý a netypicky podaný příběh. 

Moje hodnocení: 80%

 

Autor: Erik Axl Sund
Název: Pýthiiny rady / Pythians ansvisningar
Počet stran: 320
Nakladatelství: Knižní klub
Vydáno: 8/2015

 

 

Autor: Eva Šamánková | pondělí 9.11.2015 18:28 | karma článku: 14,10 | přečteno: 983x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,12

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53