Učebnice sebelásky

Mám tě rád. Mám tě ráda. Slova, jimiž vyjadřujeme lásku svým protějškům, milencům, rodičům, dětem... Říkáme je ale někdy také sami sobě? Mám se rád. Mám se ráda. Mít rád druhé je nějak „jednodušší“, než mít rád sám sebe...

 

O významu sebelásky se nikde moc nemluví, ani nepíše. Jak říká česká psycholožka a terapeutka Lucie Kolaříková , pojem „sebeláska“ má ve společnosti stále spíše nádech nadávky. Sama vede semináře na toto téma již několik let a nyní se rozhodla své zkušenosti, úvahy i rady zhmotnit do knižní podoby. Její kniha nese název Učebnice sebelásky a je určena všem, kdo se chtějí naučit milovat sebe sama.

„Dokážeš se nemít rád/a? V tom případě dokážeš i opak.“

Do té doby, než se do Učebnice sebelásky naplno začtete, nejspíš si nebudete (stejně jako já) uvědomovat podstatu a důležitost sebelásky. Často se s ní totiž okamžitě spojuje sebestřednost, sobectví, egoismus atd. Vždy jen v negativní souvislosti. Lucie Kolaříková ale dává v prvních kapitolách těmto pojmům zpátky svůj skutečný a o dost pozitivnější význam.

Ve slově „sobectví“ slyším „sobě-ství“. Připomíná mi slova bratr-ství, sester-ství, přátel-ství, partner-ství. Tedy slova vyjadřující vztah různých subjektů vůči sobě navzájem. „Sobě-ství“ mluví o existenci vztahu k částem sebe sama a může zahrnovat i vztah, který mají části naší osobnosti mezi sebou.

Na dalších stránkách pak hovoří o lidském nitru, faktorech jeho formování, o rozdílných přístupech k sobě samému… Jakým způsobem vnímání sebe ovlivňuje pohled na druhé, spolu s nejčastějšími omyly, kterých se ve svém úsudku dopouštíme.

Autorka vysvětluje, jak moc potřebné je mít rád sám sebe. Jak právě sebeláska velmi výrazně ovlivňuje naše vztahy, důvěru ve vlastní schopnosti a názory, ale stejně tak i přístup k vlastnímu tělu, k životním výhrám i prohrám, a v neposlední řadě k vnitřním hodnotám a životní spokojenosti. Nechybí tu ani načrtnuté konkrétní životní situace a příběhy, zároveň i několik doporučených a vyzkoušených praktických cvičení včetně meditací.

Pro nás ženy je důležité celé se odevzdat – svému muži, lásce, dětem. Dát své srdce je podstatou ženství, ale neznamená to zapomenout na svou hodnotu a stát se třeba služkou a hromosvodem. Odevzdaná a milující žena, která umí být sobecká, je Bohyně.

Lucie Kolaříková po celou dobu promlouvá ke čtenáři velice příjemnou a laskavou formou, která je už sama o sobě velkým pohlazením. I silnou motivací k nastartování vlastního osobního rozvoje. Vše předkládá naprosto srozumitelně, zcela „selským“ rozumem. Navíc se nezdráhá svěřit ani s vlastními těžkými životními kroky.

Ať se cítíme jakkoli, jsme víc, než jsme uvěřili. Máme na víc, než děláme a naším úkolem není ztrácet se v davu, ale vyniknout a světu přispět.

Učebnice sebelásky ukazuje, že začít se má od sebe. To, jak přistupujeme sami k sobě, jak žijeme uvnitř sebe, výrazně ovlivňuje, jak vnímáme okolní svět. Mít rád sám sebe není o povýšenosti a nadřazenosti vůči druhým. Ale naopak o vlastní duševní pohodě, spokojenosti, lásce a vyrovnanosti. A o tom, všechno tohle přát upřímně i lidem okolo.

Naučit se sebelásce je proces dlouhodobý, nic se nezmění z minuty na minutu. Ale proč by právě dnešek nemohl být prvním dnem, kdy se začneme učit mít sami sebe bezpodmínečně rádi :) Doporučuji.

 

Autor: Lucie Kolaříková

Název: Učebnice sebelásky

Počet stran: 230

Nakladatelství: Ženy ženám

Vydáno: 4/2015

Autor: Eva Šamánková | středa 20.5.2015 14:33 | karma článku: 17,83 | přečteno: 936x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,12

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53