Tenkrát v ráji

Třicátá léta minulého století, okupace a dva mladí horolezci. Kamarádi na laně, sokové v lásce. Hranice mezi přátelstvím a nenávistí tenčí než list papíru…

Významným českým horolezcem, který s velkou vášní objevoval divoké krásy pískovcových skal Českého ráje, byl Josef Smítka. Na mnoha vrcholcích stanul jako první, velkou řádku stěn sám objevil. Jako příznivec čistého lezení nezřídka odstraňoval ze stěn skoby či kruhy a upřednostňoval smyčky z lan a čistá lana. V milovaných horách se v době okupace dlouhé měsíce skrýval před nacisty…

Jedno lano, jedna cesta, jeden cíl.

Skutečnými osudy Josky Smítka a jeho přátel ze „Skaláku“ je inspirován nejnovější román českého spisovatele a scénáristy Josefa Urbana , známého autora zfilmovaných knih Habermannův mlýn či 7 dní hříchů. Kniha o Smítkovi vyšla v nakladatelství Fragment pod názvem Tenkrát v ráji. V současné době se chystá i její filmové zpracování, které by mělo přijít do kin na jaře příštího roku a písně pro něj píše česká zpěvačka Radůza.

Josef Urban obalil v knize reálné jádro Smítkova života vatou příběhu dvou kamarádů, které spojovala vášeň pro horolezectví a později rozdělovala láska k jedné ženě. Jejich „famme fatale“ byla o čtrnáct let starší česká spisovatelka Vlasta Štáflová, autorka pohádek a dívčích románů.

Nikdo z nás ani nedutá. Vrcholné číslo představení. Nesmazatelně se nám vrývá do hlavy každý její pohyb i drobný posunek ve tváři. Když o tom dnes přemýšlím, oba jsme se zamilovali ve stejný okamžik.

Vypravěčem románu je Joskův kamarád Heinrich, český Němec, jenž s odstupem několika desítek let, už jako starý muž, vzpomíná na léta mládí, společné přátelství s Joskou i na ostré trny nenávisti, které začaly bodat, když se oba platonicky zamilovali do vdané malířky Vlasty. S příchodem okupace se Joska začal vyhýbat totálnímu nasazení a schovával se před nacisty ve skalách v Českém ráji.

Joska se chytil, zamiloval, nebylo mu už pomoci. Kvůli své lásce byl schopen obětovat vše. Možná i svoji svobodu. Můj otec vždycky říkával, že zamilovaní lidé jsou posedlí. Prý je to nemoc, ze které se narodí další generace. Ale tomu jsem jako kluk nemohl rozumět.

První polovina knihy běží v poklidnějším tempu, naopak ta druhá nabírá výrazně na dramatičnosti, kdy Joska tráví dlouhé měsíce ve skalách. S čajem z jehličí a minimem jídla bojuje v kruté zimě a tuhých mrazech o přežití. Zároveň tu intenzivně mezi kamarády graduje rivalita o Vlastu.

Mrznul jako zvíře od začátku prosince, kdy udeřily silné mrazy. Hodinu za hodinou. Den za dnem. Ale kdo ví, jak zvířata prožívají zimu za dlouhých mrazivých nocí? V lese, na polích a pasekách. Jednou celý týden, bylo to na konci prosince, nesehnal k jídlu vůbec nic. Stáhl ze smrku kůru a olizoval hořké lýčí. Pojídal nejjemnější konečky bříz. Lámal je do esšálku na kousíčky. Z mladých smrčin si každodenně vařil čaj. Ten jediný ho držel na nohou.

Román je psán čtivým, místy poetickým stylem, formou minulého času. Ten se v několika důležitých momentech zastavuje a přechází v čas přítomný, jenž danou situaci jako by pozvedá blíže ke čtenáři a nastiňuje mu ji s větší intenzitou a hloubkou. Navíc se tu objevují postavy s širokou škálou charakterů, jejichž vývoj je velmi zajímavé a překvapivé sledovat.

Příběh, kdy muži pláčou a ženy zůstávají hrdé …

Román Tenkrát v ráji je připomínkou Josky Smítka, mladého horolezce, kterému nechyběla velká odvaha, vůle a touha po svobodě, navzdory těžkým časům, v nichž žil. Zároveň je to příběh o přátelství na laně, lásce, nenávisti, zradě, slabošství a samozřejmě kráse Českého ráje. Doporučuji.

Moje hodnocení 80%

Autor: Josef Urban

Název: Tenkrát v ráji

Počet stran: 312

Nakladatelství: Fragment

Vydáno: 5/2015

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

 

Autor: Eva Šamánková | sobota 23.5.2015 16:27 | karma článku: 18,77 | přečteno: 1141x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53