Tajemný Pan Nikdo

Lékařka a její pacient. On ztratil všechny vzpomínky, ona si přeje na dávné tragické události zapomenout. Pomůže mu ona vzpomenout si a on jí vyrovnat se s minulostí?

Pan Nikdo - tak zní název psychologického thrilleru z pera britské autorky Catherine Steadmanové. Ta je kromě svého psaní známa i jako herečka ze seriálu Panství Downton. Pan Nikdo je po prvotině Hrob pro mého manžela její druhou knihou.

Steadmanová přenáší čtenáře do Norfolku, kde dvojice policistů objeví na pláži zraněného dezorientovaného muže bez dokladů, jenž navíc vůbec nemluví. Tento neznámý okamžitě vzbudí zájem veřejnosti a médií, nemocniční personál mu vzhledem k okolnostem dá přezdívku Pan Nikdo.

K  případu neznámého muže, jenž trpí kompletní ztrátou paměti, je přizvána neuropsychiatrička Emma Lewisová, která je kapacitou ve svém oboru. Emma však tuto nečekanou nabídku pečlivě zvažuje. Ačkoli by ji mohla po profesionální stránce velmi pomoci, znamenalo by její přijetí zároveň vrátit se do míst, kde v dětství žila a vyrůstala, než byla donucena po tragické události Norfolk s rodinou za dramatických okolností opustit. A na to Emma neví, zda už je dostatečně připravena.

Nakonec se i přes všechny své chmurné vzpomínky rozhodne tohoto případu ujmout. První setkání s pacientem však dopadá jinak, než si představovala. A postupně podivností, které jako by se vázaly k její minulosti, přibývá. Dokáže Emma pacientovi pomoci vzpomenout si? A co to bude znamenat pro ni samotnou?

Autorka je sympatickou vypravěčkou, které nečiní žádný problém čtenáře zaujmout. Od samotného počátku se její příběh nese v oparu tajemství. Hlavní vypravěčkou je Emma, několikrát však skrze vypravěče sledujeme děj i prostřednictvím dalších postav včetně pana neznámého.

Kroky autorky se těžce odhadují, což dělá samotný příběh nepředvídatelný, a tak i na několika místech překvapivý. Ve zpětném zhodnocení je však výsledné rozpletení zčásti trochu překombinované. Příběhu však nechybí napětí, spád a působivá atmosféra, což ke správnému thrilleru patří. Autorka rozkrývá otazníky kolem minulosti hlavní hrdinky jen velmi pozvolna, stejně jako identitu zraněného muže.

Pan Nikdo je zdařilý psychologický thriller, který určitě stojí za přečtení.

Moje hodnocení: 80%

Autor: Catherine Steadmanová
Název: Pan Nikdo / Mr. Nobody (2020)
Počet stran: 336
Nakladatelství: Euromedia Group - Ikar
Vydáno: 08/2020

 

Autor: Eva Šamánková | středa 30.9.2020 17:25 | karma článku: 6,81 | přečteno: 342x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53