Stalking - Deník mého stínu

Stejně jako je mezi láskou a nenávistí tenká hranice, tak i od lásky vede jen nepatrný krok k posedlosti. A někde tam začíná stalking…

Téma stalkingu si jako hlavní zápletku zvolila pro svoji románovou prvotinu anglická profesorka literatury a tvůrčího psaní Claire Kendal. Její kniha Deník mého stínu vypráví příběh 38-leté svobodné univerzitní asistentky Clarissy, která se stane obětí pronásledování svého kolegy Rafea.

Jsi to ty. Samozřejmě že jsi to ty. Někdo mě dohání, a když se otočím, vidím tebe. Věděla jsem, že to budeš ty…

První věta knihy ukazuje, že do Clarissina příběhu padáme rovnýma nohama. Žádné úvodní „tanečky“ se nekonají, ocitáme se ihned v rozjeté vyhrocené atmosféře. Co všechno tomu ovšem předcházelo, a co bylo jakýmsi „spouštěčem“ Rafova neodbytného pronásledování, se vynořuje teprve postupem stránek.

Claire Kendal vypráví příběh ve dvou rovinách. Tou první skrze obecného vypravěče líčí současnou realitu Clarissina života, kdy nejen Rafovo obtěžování eskaluje, ale navíc se stává na sedm týdnů členkou náhodně vybrané poroty v soudním řízení s několika obviněnými násilníky. Druhou rovinou jsou pak Clarissiny deníkové záznamy, ve kterých odkrývá ona sama vlastní pocity, strach i pokusy sebeobrany. Obě tyto linky se střídají a dějově na sebe přímo navazují.

Copak nemáš nic lepšího na práci? Copak se nenudíš, copak nemrzneš, když tu takhle ráno co ráno stojíš? Nic takového neříkám, když tě opět uvidím před svými domovními dveřmi. Nepodívám se na tebe. Neochvějně kráčím k taxíku.

Změny vypravěčů a stylů příběh oživují, ale zároveň ho i porcují na zbytečně mnoho dílků. V jedné chvíli je hrdinka jako porotkyně u soudu a sleduje důležité výslechy svědků, a v té druhé se ocitá třeba uprostřed polední pauzy na tržnici. Proti jednotlivým skokům a posunům by se nedalo nic namítat, pokud by tím ony pasáže nepůsobily nedotaženě, a následkem toho vlastně až zbytečně.

Rozporuplné pocity může autorka vyvolat i tím, jak bravurně zvládá vhled do postavy Clarissy a jejích nejniternějších pocitů – skoro jako by něco podobně zničujícího prožila sama na vlastní kůži, a přitom dlouhé pasáže příběhu nechává monotónně se vléci, bez jiskry nových posunů v ději. Pasivita a mlčenlivost hrdinkypřed svými blízkými o prožívajících mukách jsou až příliš velkým prototypem „jak se nechovat“ pro podobně stižené oběti.

Ovšem Claire Kendal se rozhodně nedá upřít, že umí dokonale vyvolat napětí a mrazení v těch částech, kde brouzdá ve vnitřních duševních hlubinách hrdinky, a kam navíc přimíchává i odkazy na "Modrovouse" Charlese Perraulta  a pohádky bratří Grimmů. Tedy příběhů, které v dětství (nebo dosud) mnoho z nás spíše děsily. V této úrovni je Deník mého stínu čistý a mrazivý psychothriller.

Moje hodnocení: 65%

 

 

Autor: Claire Kendal

Název: Deník mého stínu / The Book of You

Počet stran: 344

Nakladatelství: Ikar

Vydáno: 7/2015

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Šamánková | středa 29.7.2015 18:53 | karma článku: 8,63 | přečteno: 502x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53