Spolu i bez sebe

Ona a on a jejich letité spokojené manželství. Spřízněné duše a příběh na první pohled idylický, bez vad na kráse. Na pohled druhý zároveň i plný velkého odříkání, ztrát a konců. Příběh o velké lásce a stejně velkém tajemství...

Spolu i bez sebe je krásnou knižní novinkou letošního babího léta. Její autorkou je Američanka žijící ve Velké Británii Julie Cohen. Povoláním učitelka angličtiny a lektorka tvůrčího psaní děj svého velmi zdařilého románu situovala rovněž do USA a Velké Británie.

Na začátku příběhu Spolu a bez sebe poznává čtenář zhruba osmdesátileté manžele Emily a Robbieho. Mohlo by se zdát, že po několika společně strávených desítkách let bude jejich manželství už unavené a společné city vyprahlé. To by ovšem byla velká mýlka! Naopak Emily a Robbie tvoří dokonalý tandem. Rozumí si beze slov, váží si jeden druhého, milují se nepopsatelně hlubokou láskou. Nemohou být bez sebe a jak se praví hned na začátku, „poprvé v jedné posteli spolu spali před padesáti čtyřmi lety a každá následující noc, kterou nestrávili společně, byla zbytečná“.

Z prvních kapitol knihy je ale i patrné, že Robbieho začíná zlobit jeho vlastní paměť. Krutá daň za stáří se hlásí o slovo… A proto se Robbie, aby neohrozil všechny, které miluje, rozhodne k jistému kroku… O jaké tajemství jde a jaká minulost za tímto manželstvím stojí, se čtenář dozvídá postupně tak, jak se s hrdiny vrací v čase…

Autorka se prostřednictvím retrospektivy po jednotlivých částech vrací na začátek. Pěkně chronologicky pozpátku. I když může čtenáře po přečtení první části, odehrávající se v současnosti roku 2016, napadnout, že všechno podstatné se už vlastně dozvěděl na začátku knihy, kdy je nastíněn konec, tak se bez zaváhání vyplatí číst s chutí dál.

Ostatně už druhá část knihy přesvědčivě ukazuje, že se v životním osudu obou postav skrývá důležitých a stěžejních okolností a rozhodnutí mnohem více. Každá další část knihy to pak jen potvrzuje - vyplňuje prázdná místa a skládá celkovou mozaiku.

Autorka je nesmírně příjemná vypravěčka, která ovládá jemný a citlivý styl. Její líčení je nostalgické a dojemné, a přece v žádném případě podbízivé a klišovité. Obě postavy jsou sympatické, každá i s pěknou řádkou vlastních „much“, které je v konečném důsledku pouze polidšťují.

Spolu i bez sebe je krásný román o velké lásce i velkých tajemstvích, o životě, ztrátách, zklamání i velkých rozhodnutích a nových začátcích. Zvládnutý na jedničku, jak působivou atmosférou, progresem postav, tak i výtečnou vypravěčskou formou a technikou autorky.

Moje hodnocení: 95%

Autor: Julie Cohen
Název: Spolu i bez sebe / Together (2017)
Počet stran: 352
Nakladatelství: Motto
Vydáno: 08/2019

Autor: Eva Šamánková | sobota 2.11.2019 13:53 | karma článku: 9,73 | přečteno: 542x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53