Slovenský vrah s básněmi

Záhadné obálky s básněmi, ostře nabroušený nůž, mrazivé napětí jako ze severu… Takový je nový slovenský vrah – Básník…

Po čtvrt roce vydalo nakladatelství Slovart v české úpravě další detektivku momentálně nejúspěšnějšího slovenského spisovatele Dominika Dána . Po předchozích románech Uzel a Bestie je tím nejnovějším Básník, který ovšem dějově a časově spadá mezi dva předešlé.

Básník se odehrává, stejně jako Uzel v napjaté předrevoluční době roku 1988, kdy značně sílí vlna nespokojenosti s režimem. Bývalý pochůzkář Richard Krauz se stačí sotva zabydlet jako kriminalista na oddělení vražd a vyřešit svůj první případ, a už se pod ním ještě nezahřátá židle začne silně viklat.

Dochází totiž k vraždě, jejíž obětí je mladá žena, kterou Krauz osobně znal a udržoval s ní tajný intimní poměr. Pachatel navíc posílá Krauzovi podivnou báseň, z níž je patrné, že další mrtvá bude následovat. Vrah, s přezdívkou „Básník“, nejen že pro kriminalisty aranžuje s mrazivou zvráceností místa nálezu těl, ale navíc klade vodítka, která ukazují právě na Krauze jako pachatele…

Krauz opatrně vystrčil hlavu z domovních dveří. Opatrně, nejen aby zjistil, jak se má vyhnout sem tam pobíhajícím hasičům, ale také aby obhlédl situaci venku, zdali nebude moc na očích. Houkačka a blikající majáky udělaly své, před dům se seběhla polovina sídliště a přesně to Krauz potřeboval. Vmísil se do davu. Kryt lidským shonem se rozhlédl, kde je šedivý žigulík a co se v něm děje.

Ten, kdo četl některou z předchozích Dánových knih, se jistě přesvědčil o jeho vysokých kvalitách. Dán je charakteristický příjemným a nekomplikovaným vypravěčským stylem, osobitostí, smysluplností i velkou uvěřitelností děje, a dokonalým citem pro vykreslení tehdejší doby. Hrdlem většiny postav tu tak neustále protéká vodka, nechybí vlašák či játrový sýr s rohlíkem k obědu, a samozřejmě podpultová vepřová kotletka domů na přilepšenou.

Dán umí ovšem své čtenáře i pobavit. Dialogy Krauze a jeho parťáků Burgera s Hanzelem, přetékající ironií a ostrým špičkováním, vás co chvíli naplno rozesmějí. Logika – nelogika celého režimu, která vyvěrá do každého momentu i životní situace postav, podtrhuje tučnou linkou silnou působivost atmosféry. Příběh Básníka je ale především prošpikován napětím. Troufnu si říct, že v tomto aspektu Dán předčí i mnoho autorů oblíbené severské krimi.

Dán opět nezklamal, Básník je výborná a napínavá detektivka. Na srpen se u nás chystá vydání další jeho knihy - půjde o příběh Rudý kapitán (v současné době vzniká i jeho filmové zpracování, které by se mělo v kinech objevit na jaře roku 2016). Nezbývá, než se těšit.

Pane Dáne, jednoznačně na brzkou shledanou! :)

Moje hodnocení: 95%

 

Autor: Dominik Dán

Název: Básník

Počet stran: 328

Nakladatelství: Slovart

Vydáno: 5/2015

 

Velké díky nakladatelství Slovart za poskytnutý recenzní výtisk.

Autor: Eva Šamánková | středa 17.6.2015 18:56 | karma článku: 9,45 | přečteno: 373x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53