Sestřičko, kdo ti ublížil?

Měla to být obyčejná návštěva sestry. Už, když přicházela k jejímu domu, ale věděla, že tentokrát je něco špatně. Hrůzný nález její pocity potvrdí. A protože policie nedělá dost, rozhodne se spoléhat jen na sebe…

Nora hledá vraha je název románu americké autorky Flynn Berryové. V něm čtenářům představuje třicátnici Noru, pátrající na vlastní pěst po vrahovi své sestry Rachel, kterou objevila v kaluži krve v jejím domě na venkově.

Laxní pojetí policie při hledání pachatele nutí Noru pátrat po svém. Poznává místní obyvatele, krajinu a postupně naráží na střípky ze sestřina života, o nichž netušila. Sama prožívá intenzivní bolest ze ztráty a mezi tím v myšlenkách bilancuje jejich vzájemný sourozenecký vztah a minulost.

Flynn Berryová je zvláštně osobitou vypravěčkou. Vládne úsečným minimalistickým stylem, libuje si ve stručnosti, čímž vědomě či nevědomě dosahuje jakési zvláštní zmatenosti. První polovinu knihy nechává plynout ve velmi pomalém tempu. Ve druhé polovině o trochu zrychluje a v závěru dává čtenáři alespoň ochutnat trochu z napětí.

Pochvalné citace z recenzí uvedené na přebalu knihy tak, s rukou na srdci, působí spíše dojmem toho, že se tam ocitly omylem. Vzhledem k tomu, že z příběhu má pravděpodobně v budoucnosti vzniknout seriál, je tak možná větší hádankou to, jak chtějí tvůrci z tohoto příběhu, který nepřináší výraznější porci akce, udělat seriál, než to, kdo ve skutečnosti Rachel zabil.

Nora jako vypravěčka příběhu zůstává po celou dobu pro čtenáře zvláštním tajemstvím. Postupem kapitol se čím dál více stává typickým nevěrohodným vypravěčem. Až do samotného závěru lze jen těžko vytušit, jak se tento příběh rozhodne autorka rozklíčovat.

Nora hledá vraha je průměrný detektivní příběh, kterému jeho druhá polovina vylepšuje hodnocení a přisuzuje mu nakonec i čtivost a jistou dávku napětí.

Moje hodnocení: 60%

Autor: Flynn Berryová
Název: Nora hledá vraha / Under the Harrow
Počet stran: 287
Nakladatelství: JOTA
Vydáno: 07/2019

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Šamánková | čtvrtek 9.1.2020 8:34 | karma článku: 9,58 | přečteno: 749x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53