Schovej mě v dešti

Jedna rodina a tři generace žen. Sváry a citový odstup trvající už spousty let. Podaří se jim vyříkat si dosud nevyřčené a konečně nalézt cestu jedna ke druhé?

Britská autorka Jojo Moyesová má na svém kontě více než desítku knih, z nichž většina vyšla v překladu i u nás. Včetně těch, které ji nejvíce proslavily - titulů Než jsem tě poznala, Poslední dopis od tvé lásky nebo Zakázané ovoce. Teď konečně vydalo nakladatelství Euromedia Group i její prvotinu z roku 2002, s níž odstartovala svoji úspěšnou dráhu spisovatelky.

Román nese název Schovej mě v dešti a vypráví příběh tří žen jedné rodiny. Joy, Kate a Sabine. Babička, dcera a vnučka. Pětatřicetiletá Kate ve svých 18 letech odešla z domova, kde podle ní vládla dusivá atmosféra i tvrdá srdce. Domů se za ty roky vracela jen velmi sporadicky. Dnes má Kate už šestnáctiletou dceru Sabine, a protože právě teď řeší složitou partnerskou situaci, rozhodne se ji poslat na prázdniny na irský venkov ke své matce Joy a otci Edwardovi.

Sabine se nikam nechce a na matku se za to náležitě zlobí. Pobyt na farmě svých prarodičů snáší velmi těžce. Najít si k prarodičům cestu se zdá jako neproveditelné, zvláště když to vypadá, že ani jeden z nich jí to nechce nijak ulehčit. Alespoň ze začátku… Podaří se těmto ženám nakonec najít společnou řeč a otupit hrany tvrdých srdcí?

Námět pro tento román našla Jojo Moyesová v životním příběhu svých prarodičů. V roli vypravěčky je více než sympatická. Příběh je čtivý, naplněný emocemi a ze všeho nejvíce dýchá obyčejnou lidskostí. Barvitá atmosféra koňské farmy i tři zcela rozdílné, a přeci v lecčems hodně totožné povahy ženských postav, dělají z této knihy příjemné oddechové čtení, které zaujme mnoho ženských čtenářek.

Děj sledujeme prostřednictvím všech tří hrdinek, Joyiny pasáže pak nabízejí vhled do Hongkongu 50. a 60. let, kdy tato žena procházela životními svízeli i radostmi, o nichž v rodině nikdy moc nemluvila.Tento mezigenerační román přetřásá především mateřskou lásku a rodinná pouta, potěší však i drobná romantická vsuvka.

Román je také ukazatelem toho, jakým progresem Jojo Moyesová za své tvůrčí období prošla. Jakou cestu urazila od své sympatické prvotiny ke svým pozdějším bestsellerovým kouskům.

Děj románu Schovej mě v dešti se odvíjí v poklidném tempu, stojí na drobných každodenních epizodách hrdinů, střípek po střípku dává dohromady celek. Příběhu však po celou dobu jako by trochu scházela dramatičtější zápletka, či trochu více akce. Očekávání nečekaného zvratu však naplněno není. Příběh se ubírá svým rozvážným krokem až do samého závěru. Tento aspekt ale autorce nakonec snadno odpustíte, zvláště když víte, že právě v dalších románech o tolik vyrostla.

Schovej mě v dešti je příjemný odpočinkový román, který čtenáře na klidných vodách provede příběhem tří svéhlavých žen, a ukáže, že pod deštníkem se dá nejen schovat před deštěm, ale dá se pod ním nalézt i odpuštění a láska. 

Moje hodnocení: 80%

Autor: Jojo Moyesová
Název: Schovej mě v dešti / Sheltering Rain (2002)
Počet stran: 376
Nakladatelství: Euromedia Group - Ikar
Vydáno: 06/2020

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Šamánková | úterý 14.7.2020 16:49 | karma článku: 6,41 | přečteno: 340x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53