Šarlatán

Léčitel s darem od Boha schopný uzdravovat lidi nebo falešný šarlatán, jemuž šlo jen o peníze? Zapomenutý osud českého léčitele Jana Mikoláška, jehož ordinací údajně prošlo na pět milionů pacientů, nedávno oprášil příběh Šarlatán.

Marek Epstein je autorem scénáře, podle něhož vznikl film Šarlatán, jehož režie se ujala Agnieszka Holland. Do knižní podoby pak tento scénář převedl uznávaný investigativní novinář, spisovatel a reportér Josef Klíma.

Šarlatán oprašuje dnes už zapomenutý příběh českého léčitele Jana Mikoláška, který svého času léčil vedle tradičních pacientů také české ministry, filmové hvězdy, finanční magnáty či nacistické představitele. Byl to léčitel a bylinkář, jehož dennodenně v jeho domě navštěvovaly stovky pacientů. Diagnózu určoval podle lahviček s močí a na zjištěné neduhy předepisoval bylinné směsi.

V padesátých letech se však stal trnem v oku komunistickému aparátu, nevybíravé články v Rudém právu ho označovaly za šarlatána a poukazovaly na jeho velmi dobré majetkové poměry. Jan Mikolášek stanul během let své praxe několikrát před soudem. To se stalo i ve vykonstruovaném procesu v roce 1959, kdy byl odsouzen nejprve ke třem, poté k pěti letům vězení, k odnětí majetku a ke ztrátě občanských práv a svobod. Jan Mikolášek byl ženatý, avšak jen formálně, neměl děti a byl silně věřícím. Do střetu s vírou se tak dostává jeho údajná homosexualita.

Šarlatána v knižní podobě vydalo nakladatelství Euromedia Group. Kromě tištěné podoby byla vydána i audiokniha, kterou načetl herec, režisér a dabér Lukáš Hlavica. Ten svým podmanivým hlasem s dokonalou intonací provází čtenáře příběhem, v němž nechybí napětí ani dramatické momenty. Výtečný mluvený projev je navíc orámován skvělým hudebním podkresem.

Příběh se před posluchačem odehrává ve dvou časových rovinách. Současností je rok 1958, kdy se Jan Mikolášek spolu se svým asistentem Františkem snaží denně pomáhat od bolestí a zdravotních problémů zástupům pacientů. Zároveň je to doba po smrti Antonína Zápotockého, kdy se nad Mikoláškem postupně stahují černá mračna a kdy se dostává do hledáčku StB.

Současnost pravidelně střídají flashbacky z léčitelova mládí, které posluchače přenáší na frontu do zákopů první světové války, do začátků jeho učení a léčení nebo do pozdější rozběhnuté praxe. Vše plyne v rychlém tempu ve zvlášť působivé a pohlcující atmosféře.

Josefu Klímovi se nejprve do přepracování Epsteinova scénáře nechtělo. Po jeho přečtení však neodolal a do psaní se pustil. V samotném závěru pak, na základě pátrání v archivu a setkání s pamětníky, ve svém doslovu uvádí na pravou míru stěžejní body příběhu - které okolnosti kopírují skutečnost, a v čem naopak tvůrci popustili uzdu své fantazie.

Audiokniha Šarlatán je výborným dramatem zvládnutým do všech nejmenších detailů. Bezchybný mluvený projev i technické zpracování dělají z poslechu skvělý zážitek.

Moje hodnocení: 95%

Autor: Josef Klíma, Marek Epstein
Název: Šarlatán
Vydavatelství: Témbr
Vydáno: 08/2020
Délka: 5h 19min

Autor: Eva Šamánková | sobota 24.10.2020 14:32 | karma článku: 8,84 | přečteno: 453x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53