Rudý vlk minulosti

Minulost je jako stín. Kamkoli jdeme, kráčí za námi. Nikdy ji nemůžeme změnit, často ani napravit. Ale někdy nás dožene a vybere si svou daň…

Jméno švédské spisovatelky a novinářky Lizy Marklundové není už pro většinu českých čtenářů neznámé, především pro fanoušky severské krimi. Nakladatelství Knižní klub vydalo v českém překladu její romány Exploze, Studio 6, Svědek, Prime time, a před nedávnem další detektivní román - pátý v pořadí s názvem Rudý vlk. Jejich společným pojítkem je postava mladé novinářky Anniky Bengtzonové, reportérky stockholmského Večerníku.

Tentokrát se Annika pouští do článku o více jak třicet let starém teroristickém útoku na vojenskou základnu F21 v Kallaxu na severu Švédska, při němž došlo k explozi stíhačky a smrti vojáka. Pachatelé nikdy nebyli dopadeni, zůstaly jen spekulace.

Annika si domlouvá rozhovor s místním novinářem, jenž zveřejnil ve svém posledním článku k oné události nové informace. K rozhovoru ale už nestihne dojít, protože novinář je zavražděn. Annika se pouští do pátrání a postupně nalézá nitky vedoucí k objasnění – ke švédským extremistům i do nejvyšších pater politiky. Mezitím ale zabíjí neznámý vrah dál…

Kdo četl předchozí díly (nebo některý z nich) této série, Rudý vlk ho nepřekvapí - opět je to typická Marklundová! Poskytuje pronikavý vhled do chodu novinářské branže, v níž sama nejen pracovala, ale odnesla si i mnoho různorodých zážitků, jimiž se v psaní nechává inspirovat.

V tomto případě si vybrala za téma moc a možnosti jejího zneužití mezi politiky i novináři. Nejprve splétá a poté rozplétá zápletku, která sahá do vrcholné politiky a návdavkem odhaluje i malý kousek z historie Švédska konce 60. let, konkrétně formování extremistických hnutí.

Marklundová dává velký prostor i samotné Annice, která musí znovu „válčit“ na dvou bojištích současně – doma i v redakci. V osobním životě zažívá mladá novinářka velmi těžkou ránu, a v tom pracovním ji jde o kariéru a důvěru nadřízených. A nakonec i o holý život. Annika s buldočí povahou, silnou intuicí, jistou neobratností a především vysokou inteligencí je přesvědčivou, sympatickou a zcela neodmyslitelnou postavou série.

Přestože jsou některé pasáže zbytečně zdlouhavé a ne úplně záživné, je Rudý vlk jako celek čtivý, napínavý a zajímavý. Nezbývá, než se těšit na další díl série.

Moje hodnocení: 70%

Autor: Liza Marklundová

Název: Annika Bengtzonová 5: Rudý vlk

Počet stran: 472

Nakladatelství: Knižní klub

Vydáno: 1/2015

Autor: Eva Šamánková | pondělí 16.2.2015 17:24 | karma článku: 9,72 | přečteno: 523x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53