Rozhodnutí

Jedna vteřina, jedno rozhodnutí. Pomoci či nepomoci mladé dívce v nouzi? Jedno rozhodnutí a život se otočí vzhůru nohama…

Spisovatelka Charlotte Linková je jednou z neúspěšnějších německých autorek současnosti. Známá je několik let i u nás díky románům Šmírák, Zapomenuté dítě, V údolí lišek či Ctitel. Nyní vydalo nakladatelství Euromedia Group další knihu, nesoucí název Rozhodnutí. Stejně jako v předchozích románech, tak i tentokrát servíruje autorka svým čtenářům výrazně psychologicky laděné krimi.

Rozhodnutí nám představuje ihned v úvodu, pěkně postupně, slušnou řádku postav, z nichž tou nejbedlivěji sledovanou je rozvedený čtyřicátník Simon. Ten právě tráví, podobně jako každý rok, dobu kolem Vánoc v domě svého otce v jižní Francii. Oproti původním předpokladům ale tentokrát zcela sám.

Na poslední chvíli mu daly vlastní děti košem, stejně jako jeho nová přítelkyně Kristina, kterou pomalu přestává bavit role nejstřeženějšího Simonova tajemství, protože její existenci ze strachu z reakce exmanželky a dětí tají před světem. Simon je velký dobrák, celý život se touží zavděčit všem. Jenže je to právě jeho šlechetnost, která ho nakonec zavede na cestu nebezpečí.

Při procházce po pláži pomůže jedné mladé dívce. Na kost vyhublou a do poslední nitky promočenou Nathalii u sebe nechá přespat, nakrmí ji a… vyslechne její podivné vyprávění o útěku a domnělých pronásledovatelích. Simon se chtě nechtě ocitá v naprosto prekérní situaci, která ho může ohrozit na životě…

Děj příběhu se přelévá z Francie do Bulharska, sledujeme ho prostřednictvím mnoha aktérů. Kromě Simona se tu objevují policisté, zoufalí bulharští rodiče, marně pátrající po své ztracené dceři, a mezi tím Nathalie pro změnu provází čtenáře svou minulostí.

Charlotte Linková velmi příjemným vypravěčským stylem splétá a rozplétá vrstevnatý příběh, kterému dominují charakterově různorodé postavy. Při jejich profilaci rozhodně nešetřila silami, protože právě ony jsou hybnou silou celé knihy. Spolu s nimi jde ruku v ruce napětí i osobitá atmosféra.

Ačkoli Linková poněkud „přepálila“ délku - druhá část je zbytečně natahovaná a protahovaná, udržuje si celkovou čtivost. Působí přesvědčivě a srozumitelně. I když se v ději objevuje mnoho aktérů, nepůsobí to chaoticky ani rušivě.

Rozhodnutí je podařený psychologický román i napínavá detektivka v jednom. Charlotte Linková ani tentokrát nezklamala.

Moje hodnocení: 85%

Autor: Charlotte Linková
Název: Rozhodnutí / Die Entscheidung
Počet stran: 384
Nakladatelství: Euromedia Group - Ikar
Vydáno: 6/2018

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Šamánková | pátek 10.8.2018 14:31 | karma článku: 9,89 | přečteno: 694x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53