Přichází čas pomsty aneb Vítejte v "českém Midsomeru"

Malé české městečko, kde vládne ospalá nálada. Ovšem jen do chvíle, dokud sem nepřijede zazpívat zdejší rodačka, dnes známá zpěvačka. Potom se tu začnou dít věci… Přichází totiž čas pomsty…

Přichází čas pomsty je název nejnovější detektivky české spisovatelky a recenzentky Veroniky Černucké, která vyšla stejně jako její předchozí knihy v nakladatelství MOBA v edici Původní česká detektivka.

Kniha přináší čtenářům další setkání s detektivním očkem Tarou - svobodnou třicátnicí, která to svým ostře nabroušeným jazykem a bystrou myslí znovu natře zástupcům policie. Samotný příběh nás závádí do městečka Pilařov ve středních Čechách, kde vládne na první pohled mírumilovná atmosféra. Zdání však často klame a platí to i v případě Pilařova.

Když sem zavítá zdejší rodačka, dnes úspěšná a zbožňovaná zpěvačka Elisha, začnou umírat místní obyvatelé. Vrah kosí jednoho nebožáka za druhým, a ještě u jejich těl nechává tajemný vzkaz ve stejném znění, jako nese název knihy. Kdo v malém městečku vraždí, a především proč?

Veronika Černucká vypráví svým charakteristickým uvolněným stylem, díky čemuž má děj rychlý spád a kromě hádanek nepostrádá také příjemný humor a ironii. Počáteční rychlý příval slušného počtu postav působí lehký zmatek, ten se ale naštěstí vcelku rychle vytrácí, když každý ze zúčastněných zaujme své místo.

Životy obyvatel Pilařova se v rutině každodennosti vzájemně proplétají a prolínají. Jednotlivé kapitoly knihy jsou spíše kratšího rozsahu, takže velmi rychle ubíhají. Děj je vyprávěn skrze vypravěče prostřednictvím více postav, včetně samotné Tary.

Nastíněný dějový a vztahový propletenec připomíná "sedmihlavého draka". Utnete jednu hlavu, přesto vám jich stále šest zůstane. Což je na druhou stranu trochu kamenem úrazu, protože vzhledem k velkému množství postav a vážnosti zápletky tu citelně chybí charakterový progres postav. Takto zůstávají všichni aktéři jen černými písmeny na bílém papíře… Samotný závěr se zase na posledních stránkách prožene, spíše ke škodě knihy, rychlostí pendolina...

Přichází čas pomsty je svižná a čtivá detektivka s hromadou mrtvol, která lehce napne a ještě více pobaví.

Moje hodnocení: 75%

Autor: Veronika Černucká
Název: Přichází čas pomsty
Počet stran: 304
Nakladatelství: MOBA
Vydáno: 10/2018

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Šamánková | úterý 11.12.2018 10:22 | karma článku: 9,64 | přečteno: 831x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53