Přátelství s "bonusem"...

Přátelství. Říká se, že mezi mužem a ženou neexistuje. Když ne oba, tak alespoň jeden z nich začne dřív nebo později chtít víc. Ať už je to jakkoliv, překročit tenkou hranici bývá snadné… A cesta zpátky nejspíš nevede…

O přátelství dvou mladých lidí a o tom, kam až může zajít jedna přátelská výpomoc, vypráví skotská spisovatelkaSamantha Youngová ve svém románu nazvaném Jamaica Lane, který u nás vyšel, stejně jako její předchozí tituly Dublin Street a London Road, v nakladatelství Ikar.

Každá kniha této volné erotické série má svoji vlastní ústřední dvojici, která zkouší přes hluboké šrámy na duši hledat cestu vpřed, cestu k sobě. Tentokrát jde o šestadvacetiletou knihovnici Olivii a o dva roky staršího sukničkáře Natea.

V době, kdy se ostatní dívky chodily bavit a prožívaly všechna svoje „poprvé“, starala se Olivia o nemocnou matku, která sváděla marný boj se zákeřnou nemocí. Později, když dospělá Olivia chtěla zažívat to, co její kamarádky, zjistila, že díky nezkušenosti a velké nesmělosti neumí s muži navazovat vztahy.

A u toho bohužel zůstalo, protože ani po letech na tom Olivia není o nic lépe. Jednoho dne se proto rozhodne požádat o pomoc kamaráda Natea, který je jejím naprostým opakem. Nate souhlasí, ale má jednu důležitou podmínku – v ničem to nesmí narušit jejich společné přátelství. Olivia se s kamarádovou pomocí učí flirtovat, navazovat vztahy i získat sebevědomí v posteli. Jde to víc než dobře, jenže… Citům se poručit nedá…

 

 

Život je krátký. Příliš krátký, aby ho člověk strávil nenávistí vůči sobě a neudělal nic, čím by získal sebedůvěru zpátky. Příliš krátký na to, abyste ho nežili.

Ačkoli je zápletka na první pohled jednoduchá a vyústění vcelku předvídatelné, omotá si Youngová během několika málo stran kolem prstu nejednu romantickou duši. Její styl je příjemný, nevtíravý a především nepřeslazený. Dialogy mají jiskru, škádlení hlavních hrdinů velmi často pobaví a rozesměje, a samotná erotická vložka je naprosto úměrná rozsahu knihy.

Kromě toho se autorka nevyhýbá i náročnějším tématům. Za vším vtipem, sexem i dobrou náladou jsou schované i střípky zlomených duší a Youngová se nebojí do nich nahlédnout. Nikoliv povrchně, ale s hloubkou a citlivostí víří téma ztráty blízké osoby a potřeby vnitřního vyrovnání.

Samotný příběh má „hlavu a patu“, což se bohužel o mnoha podobně laděných knihách už tolik říci nedá, a navíc i zajímavý děj s mnoha vyhrocenými momenty. Největší předností autorky je rozhodně vyváženost. Jednotlivé složky dávkuje s optimální mírou, proto žádné z „přísad“ není moc, ani málo.

Toho, kdo má rád trochu romantiky, erotiky, vtipu i „výživy“ pro duši, Jamaica Lane určitě nezklame!

Moje hodnocení: 80%

 

 

Autor: Samantha Youngová

Název: Jamaica Lane / Before Jamaica Lane

Počet stran: 328

Nakladatelství: Ikar

Vydáno: 3/2015

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Šamánková | středa 25.3.2015 17:04 | karma článku: 14,57 | přečteno: 809x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53