Pozůstalí

Žila ve spokojeném manželství. Když se její život zhroutil následkem sebevraždy manžela, ztratila veškeré jistoty. Teď je potřeba znovu se postavit na vlastní nohy. Podaří se jí to? Najde k tomu sílu navzdory bezbřehé samotě?

Alžběta Bublanová je česká spisovatelka a recenzentka. Debutovala v roce 2012 povídkovou sbírkou Čtyři stěny, za kterou získala od Akademie literatury ocenění Máchova růže. Následovala novela V tichu (2017) – citlivý příběh ze světa dnešních dvacátníků, román Ti, kterým se narodíš (2020) o vztazích mezi rodiči a dětmi a také kniha Život s panikou, která je jakýmsi deníkem o životě s úzkostnou poruchou. Alžběta Bublanová je rovněž autorkou povídkové sbírky Odraz ode dna (2017) a románu Barák (2019).

Nejnovější knihou, která vyšla na konci letošního léta v nakladatelství Ikar je pak román Pozůstalí. Jeho hlavní hrdinkou je pětatřicetiletá Jitka, která se vyrovnává se smrtí svého manžela Pavla. Vyplakala potoky slz a teď je čas zkusit se alespoň kvůli synovi znovu postavit na vlastní nohy. Zpráva od policie o tom, že Pavlova smrt byla nakonec sebevraždou, jí v tom nijak nepomáhá.

Jitka bojuje s bolestnými otázkami. Mohla tomu zabránit? Byla pro svého muže malým důvodem k žití? Jak sdělit svému synovi, že jeho otec s nimi nedokázal zůstat? Nalézání odpovědí jí komplikuje navíc Pavlova rodina, která stejně tak jako je starostlivá a smutná, dokáže být vůči Jitce i krutá a sobecká. Čerstvá vdova stojí na místě a tápe kudy se vydat.

Alžběta Bublanová je znovu jako vypravěčka velmi úsporná a strohá. Život své hrdinky líčí s odstupem, bez sentimentu a veškerého patosu. Absence okatých emocí však neznamená, že tu nejsou. Jen si je čtenář musí vydolovat zpod reality. Líčení jednotlivých dnů s veškerou přítomností obyčejných banalit dělá příběh reálný, ze života.

Hlavní hrdinka je průměrná žena svého věku, která se potýká s vlastní bolestí, ale i touhami a sny, v nichž figuruje objetí, blízkost nebo sex. Jitka se snaží držet každodenního koloběhu – od vaření až po hledání nové práce.  Čelí i náhlým neshodám s devítiletým synem, kterého občas nepoznává. Malý Tomáš je vzdorovitý, zaplétá se ve škole do problémů a na vztahu s matkou jako by mu někdy ani nezáleželo. I on se po svém vyrovnává s novou nečekanou situací.

Pozůstalí jsou příběhem o smutku, ztrátě a hledání dalšího smyslu života. Autorka v krátkých větách s jistým emocionálním odstupem hovoří o úskalích života, která si nikdo nepřejeme zažívat, ale přesto se někdy stávají. Čtivá kniha z běžného života je malou připomínkou toho, že teď a tady stále jsme a měli bychom toho využít. I přesto, že jsme na světě možná všichni tak nějak sami…

Moje hodnocení: 75%

Autor: Alžběta Bublanová
Název: Pozůstalí
Počet stran: 208
Nakladatelství: Euromedia Group - Ikar
Vydáno: 08/2022

 

Autor: Eva Šamánková | úterý 4.10.2022 12:01 | karma článku: 7,03 | přečteno: 285x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53