Pohádka o pivu

Zlatavý mok, vyráběný z vody, sladu, chmele a kvasnic, patří k nejoblíbenějším nápojům u nás i ve světě. Denně jím hasí žízeň tisíce lidí. Hořká chuť a nezbytná pěna – to je pivo.    

Stejně jako pijeme pivo, tak i čteme svým dětem pohádky. O nejrůznějších strašidlech, zvířátkách, princeznách či vílách. Pohádky neodmyslitelně patří k dětství a provázejí nás vlastně celý život. Čím by byly třeba takové Vánoce bez pohádek?...

Může mít pivo něco společného s pohádkou? Na první pohled určitě ne. Ovšem na ten druhý rozhodně ano…

Na začátku všeho stál jeden novinový kreslený vtip, v němž sedí byznysmen a šupák ob několik stoliček od sebe v baru, a „kravaťák“ ke společné žízni pronese větu: „Pochybuju, že by se dobře prodávala dětská knížka o pivu.“ Amerického spisovatele – kultovního představitele literární alternativy a éry hippies - Toma Robbinse tento vtip zaujal natolik, že se rozhodl právě takovou knihu napsat.

Světlo světa tak spatřila dětská kniha o pivu nesoucí název P jako pivo, kterou vydalo v českém překladu na konci roku 2009 nakladatelství Argo. V březnu letošního roku se ji pak vydavatelství OneHotBook rozhodlo darovat i podobu audioknihy a roli vypravěče svěřilo populárnímu herci a komikovi Oldřichu Kaiserovi.

Hlavní hrdinkou příběhu je skoro šestiletá Gracie Perkelová, která oplývá stejnou zvídavostí jako všechny děti jejího věku. A právě teď se nejvíce zajímá o pivo. Její strýček Moe je jeho velkým milovníkem a neváhá se s ní dělit o všechna moudra, která o pivu ví. Jenže strýček Moe jednoho dne tak úplně nedodrží to, co slíbil, a zklamaná Gracie udělá ve svém dětském zoufalství naprosto nečekanou věc – vypije celou plechovku piva… Co následuje? Víla Pivoňka a exkurze v pivovaru…

Na to, aby dupala nebo začala házet věcmi, byla příliš raněná, a na pláč zase příliš naštvaná. Věděla ale, že něco udělat musí. Jinak se schoulí do klubíčka a umře. Najednou stála před lednicí, prudce ji otevřela a ocitla se tváří v tvář poličce plné Pepsi coly a piva. Sáhla do ní a vytáhla plechovku. Zůstala na ni koukat. Otevřela ji. Nebyla to Pepsi…

P jako pivo je primárně určeno pro malinko odrostlejší děti, ale dost dobře ho s ještě větším zaujetím budou poslouchat sami rodiče. Kromě praktických poznatků o výrobě piva, příběhu nechybí ani výrazný lidský přesah, jistá citlivost a především humor. A ostatně ani to, co by měla mít každá pohádka - ponaučení.

Oldřich Kaiser v roli vypravěče jednoduše exceluje. Čte s jiskrou, přesvědčivostí, výborně intonuje, s přehledem zvládá všechny hlasy, které se tu objeví – Gracii, její maminku i strýčka Moeho. Třešinkou na dortu je pak ztvárnění samotné víly Pivoňky. Těžko si představit někoho, kdo by tento úkol zvládl ještě lépe.

Vše je podkreslováno vhodně zvolenou hudbou, která posiluje celkový dojem z příběhu, včetně pověstných zvuků, které k  pivu patří. Lupnutí zátky, zašumění a nakonec i to neodmyslitelné pivní říhnutí.

P jako pivo může na první pohled vypadat jako pro dětské ucho nevhodné. Opak je ale pravdou. Jde o originální, vtipný, poučný, výborně načtený a místy snad až trochu poetický příběh.

Na zdraví!... a pěkný poslech! :))

Moje hodnocení: 90%

Autor: Tom Robbins

Název: P jako pivo CDmp3 / B Is for Beer

Délka: 2 hodiny 47 minut

Vydavatelství: OneHotBook

Vydáno: 3/2015 

Autor: Eva Šamánková | neděle 19.4.2015 17:30 | karma článku: 11,79 | přečteno: 755x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53