Pátý svědek

Svérázný advokát s pojízdnou kanceláří a záplava zoufalých klientů, kteří se stali obětmi hypoteční krize. Případy sice nesou peníze, ale jsou nudnou rutinou. Klientka podezřelá z vraždy hypotečního makléře je lákavější sousto.

Dvakrát rozvedený advokát Mickey Haller je vedle policisty Harryho Bosche známou postavou z pera mistra kriminálních románů - amerického spisovatele Michaela Connellyho. V současné době vydává nakladatelství Slovart případy nesmiřitelného právnického esa v novém vydání. Kniha Pátý svědek je čtvrtým dílem série a nabízí kvalitní a samostatně uzavřený detektivní případ, v němž prim hraje právnická řež.

Na bezmála 500 stránkách sledujeme právnický boj v případu problematické klienty Lisy Trammelové, ženy obviněné z nelítostné vraždy hypotečního makléře, kterou advokát zastupoval nejprve ve věci její propadné hypotéky. Teď však byla Lisa obviněna z vraždy a Mickey se pouští do nového případu.

Důkazů proti Lise má policie, potažmo státní zastupitelství, povážlivě dost. Mickey musí napnout všechny své síly a roztočit mozkové závity, aby svou klientku z obvinění vysekal. Podaří se mu to nebo inkasuje úder pod pás?

Michael Connelly je výtečný vypravěč, což ostatně prokázal už mnohokrát. Pátý svědek je čistý právnický thriller, jehož většinová část se odehrává u soudu, kde pozorně sledujeme slovní kopanou obhajoby a obžaloby. Děj má spád a nabízí nejrůznější překvapení, z nichž to největší na čtenáře čeká přirozeně na samotném závěru.

Rozsah knihy je však přeci jen trochu „přepálený“. O pár desítek stránek méně by knize a její dynamice určitě slušelo více. Nic to však nemění na tom, že příběh je čtivý, napínavý, dobře promyšlený, vypointovaný a zkrátka vychytralý. Rovněž plný specifik amerického trestního práva, které se od našeho v mnohém velmi odlišuje. Proto také „pátý svědek“…

Michael Connelly čerpá náměty pro své knihy i ze své dřívější práce investigativního reportéra, zabývajícího se převážně kriminalitou. Jeho vypravěčský styl a schopnost kombinace zajímavých zápletek mu přinesly popularitu jak mezi čtenáři, tak i mezi odbornou porotou - autor je držitelem mnoha prestižních literárních ocenění. Pátý svědek rozhodně potěší srdce milovníků detektivek i slovních přestřelek. Stojí to za to!

Moje hodnocení: 85%

Název: Pátý svědek
Autor: Michael Connelly
Počet stran: 464
Nakladatelství: Slovart
Vydáno: 07/2023

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Šamánková | sobota 2.12.2023 16:31 | karma článku: 6,11 | přečteno: 173x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53