Ona a on proti Říši

Období druhé světové války v Německu. Mladá žena rozhodnutá skončit se životem, muž umírající ve sněhu po nevydařeném seskoku padákem. Sami dva uprostřed zasněženého lesa… Sami dva proti Říši…

Letním hitem nakladatelství Euromedia Group je román Růže bílá, černý les od irského autora Eoina Dempseyho. Příběh odehrávající se na sklonku roku 1943 v pohoří Černý les v Německu však vedle historického románu přináší také napínavý thriller.

Hlavní hrdinkou románu je mladá německá žena Franka Gerberová. Vystudovaná zdravotní sestra, která během probíhající války přišla už o všechny své blízké. Franka rezignovala a sužována hlubokým žalem je rozhodnutá vlastní rukou opustit svět živých. Uprostřed noci se vydává s otcovou zbraní přes vysoké závěje sněhu hluboko do lesa, aby si střelila kulku do spánku.

Z jejího záměru ale sejde ve chvíli, kdy nalezne ve sněhu umírajícího muže v uniformě Luftwaffe, zamotaného do padáku. Neznámý je v bezvědomí a má zlámané obě nohy. Franka ho s vypětím všech sil dopraví do své chaty a snaží se mu zachránit život. Kým ve skutečnosti onen zraněný muž je? Co těch pár anglických slůvek, která ve zmatenosti pronesl? Mohou si oba vzájemně důvěřovat? A podaří se jim válku přežít?

Eoin Dempsey se vrhá do vyprávění po hlavě. Už od úvodní stránky sledujeme nadmíru napínavé líčení děje, od kterého se těžko odchází. Postupem kapitol tempo přece jen zpomaluje a vyprávění se tak i více rozmělňuje, to vše ale jen proto, aby v závěrečné části opět chytlo strhující tempo.

V čem autor není až tak přesvědčivý, a co není úplně jeho parketou, jsou dialogy, které působí místy poněkud toporně a kostrbatě. Naopak atmosféra je pohlcující a v celkové kombinaci se čte kniha výborně.  K poodhalení toho, proč Franka dospěla k rozhodnutí sebevraždy, a proč se zraněný muž ocitl ve sněhových závějích, dochází prostřednictvím flashbacků.

Kniha Růže bílá, černý les je dle autora inspirována skutečností. Napětí, tajemství, nenávist i láska v kulisách druhé světové války. Kniha, která milovníkům napínavých příběhů určitě stojí za přečtení!

Moje hodnocení: 80%

Autor: Eoin Dempsey
Název: Růže bílá, černý les / White Rose, Black Forest
Počet stran: 272
Nakladatelství: Euromedia Group - Ikar
Vydáno: 07/2019

Autor: Eva Šamánková | sobota 3.8.2019 17:20 | karma článku: 12,59 | přečteno: 522x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53