O tajemstvích mezi rodiči a jejich dětmi

Dítě. Od okamžiku, kdy se narodí, se stává tou nejdůležitější a nejbližší bytostí. Malý a bezbranný uzlíček v náručí vyvolává dojetí a lásku. S přibývajícími léty dítě neroste jen v centimetrech, ale učí se chodit, mluvit, chápat a začíná ukazovat svoji osobnost. Puberta je pak zatěžkávací zkouškou pro obě strany – dítě i rodiče. Křehké období dospívání s sebou nese radosti i strasti. První lásky, zklamání, přátelství, plány a mnoho nástrah, které se klidně mohou stát fatálními…

Před nedávnem vydalo nakladatelství Ikar prvotinu americké autorky Kimberly McCreight s názvem Případ Amelia, která byla kritiky přirovnána ke knize Zmizelá od Gillian Flynnové. Na tento fakt upozorňuje i samotný přebal českého vydání.

Ono přirovnání je ale třeba brát s jistým nadhledem. Obě autorky nejen že píší zcela rozdílnými styly, ale vyprávějí i o odlišných tématech. Flynnová vykonstruovala příběh podivného svazku dvou lidí, jejichž manželství se dostane na přetřes poté, co se manžel stává hlavním podezřelým ze zmizení vlastní manželky.

Začínající spisovatelka a majitelka červeného diplomu z práv Kimberly McCreight zvolila pro svůj první román téma z jiného soudku - nástrahy dospívání a vztahy mezi rodiči a dětmi. V porovnání obsahu je Zmizelá čistým thrillerem, na kilometry vzdáleným jakékoliv realitě, naopak Případ Amelia je kromě detektivky i románem psychologickým, který se možné skutečnosti přibližuje až děsivě blízko…

(Poznámka: Pokud bych měla já tuto knihu přirovnat k jiné, bylo by to spíše k dílu britské autorky Rosamund Luptonové  - V plamenech. )

Případ Amelia začíná dnem, který zasadí krutou životní ránu svobodné právničce Kate Baronové. Ta odchází z práce dřív, aby vyzvedla svoji patnáctiletou dceru ze školy. Když však přichází na místo, dozvídá se, že její dcera Amelia se skokem ze střechy budovy zabila. Žalem zdrcená Kate se uzavírá do sebe a nezbývá ji, než věřit, navzdory pochybám, policejnímu závěru, hovořícímu o smrti její dcery jako o sebevraždě.

Pochyby ale nabývají na síle po několika týdnech, kdy ji ze skrytého čísla přijde sms zpráva znějící: Amelia neskocila.  A poté další: Amelia neskocila. Dobre to vite a ja to vim taky.

Kate se noří do pátrání a postupně zjišťuje věci, které by žádná máma vědět nechtěla…  O událostech, které předcházely pádu ze střechy, o věcech, jejichž součástí se dcera řízením osudu stala…

Autorka vypráví příběh z několika perspektiv – prostřednictvím Kate, Amelie, deníkových zápisků nebo mailů či sms zpráv. To, po čem tak usilovně Kate pátrá, se celou dobu dokonale prolíná s retrospektivou Amelie.

Ději nechybí napětí ani spád, přesto občas trochu rychlejší tempo by příběhu jistě prospělo. Postupně se odkrývající tajemství působí až nebezpečně reálně a určitě mnoha čtenářům – rodičům vnutí do hlavy otázky ohledně vlastních dětí. Víme, jak skutečně tráví svůj volný čas? Nemůže se jim dít právě něco podobného?

Vyprávění je často plné emocí a jistým způsobem i provokativní. Současně také ukazuje, že dnes tolik populární internetové sociální sítě a možnosti, které nabízejí, mají i svoji velmi temnou stránku.

Trochu ke škodě je, že autorka nechala několik málo střípků v závěru bez vysvětlení, a jednu z linek na jejím konci až zbytečně překombinovala. Právě tomuto příběhu by o něco více slušela ona obyčejná „jednoduchost“.

Případ Amelia je každopádně čtivým, napínavým i poněkud alarmujícím příběhem. Doporučuji.

 

Moje hodnocení: 70%

Autor: Kimberly McCreight

Název: Případ Amelia

Nakladatelství: Ikar

Vydáno: 11/2014

Děkuji nakladatelství Euromedia Group za poskytnutý recenzní výtisk.

Autor: Eva Šamánková | úterý 16.12.2014 16:13 | karma článku: 7,06 | přečteno: 475x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,12

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53