Nevíš dne, nevíš hodiny

Silvestrovská oslava příchodu nového tisíciletí, kterou ukončila tragédie s podivnými okolnostmi. S předstihem ještě za života vytesané datum úmrtí na náhrobku. Dva případy pro známou mordpartu ze Starého Města.

Nevíš dne, nevíš hodiny je dalším detektivním příběhem z pera oblíbeného slovenského autora Dominika Dána. Ten se v civilním životě přes dvě desítky let zabývá jako policejní detektiv vyšetřováním zločinů. Ze svých bohatých zkušeností čerpá náměty pro své knihy. Napsal jich už třicítku.

Píše se poslední den roku 1999 a policejní partu ze Starého Města tentokrát čekají dva případy s  neobvyklými okolnostmi. K první podivné příhodě na hřbitově je povolán detektiv Richard Krauz krátce před silvestrovskou půlnocí. Správce hřbitova tady objevil na jednom z hrobů rozlitou krev a na něm vytesaný nápis s datem úmrtí zítřejšího dne. Dalo by se to brát jako nevkusný vtípek. Když je však krátce po půlnoci majitel hrobu skutečně zavražděn, všechno nabírá jiné obrátky.

V druhém případě pátrá dvojice detektivů Burger a Hanzel po okolnostech úmrtí dívky při požáru bytu krátce po silvestrovské půlnoci. To, co zprvu vypadalo jako důsledek nešťastných okolností, převrátí soudní pitva, která ukazuje na to, že dívka musela zemřít ještě před vypuknutím ohně.

Oba případy vyšetřují členové mordparty paralelně. Ani tentokrát při tom nešetří humorem a ironií. Během pojídání tlačenky a chleba se sádlem obcházejí potencionální svědky a sbírají střípky, které v závěru vykreslí kompletní mozaiku obou příběhů.

Dominik Dán zručnou rukou vypráví naprosto přesvědčivě. Zdárně vykreslená atmosféra prostupuje ke čtenáři a provází ho po celou dobu. Detektivové řeší složité oříšky. Jejich zjišťování a pátrání vede řádně trnitou cestou plnou výslechů a logického uvažování ke zcela věrohodnému, neprůstřelnému a vlastně příjemně „obyčejnému“ závěru. Trefně to vystihuje jedna z posledních vět knihy: „Tak těžký případ - a tak jednoduché řešení.“

Nevíš dne, nevíš hodiny je dalším skvělým přírůstkem do „Dánovy rodinky detektivek“. Jako vždy čtivý, vtipný i napínavý příběh. Dominik Dán prostě neumí zklamat!

Moje hodnocení: 80%

Autor: Dominik Dán
Název: Nevíš dne, nevíš hodiny
Počet stran: 328
Nakladatelství: Slovart
Vydáno: 06/2020

 

 

Autor: Eva Šamánková | neděle 2.8.2020 18:14 | karma článku: 8,29 | přečteno: 546x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53