Nevinným se neodpouští

Být nevinným před zákonem, neznamená být automaticky také nevinný před zrcadlem vlastního svědomí a zraky ostatních. Co se jednou stalo, nejde odestát. Provinění zůstává a nevinným se neodpouští…

Nevinným se neodpouští  je název dalšího detektivního románu z pera oblíbeného slovenského spisovatele Dominika Dána. Autor ve více než dvacítce svých knih čerpá ze svých bohatých letitých profesních zkušeností policejního vyšetřovatele.

Dominik Dán tentokrát zavádí čtenáře do srpna roku 2001, kdy v Našem Městě panují horké dny a členové mordparty si střídavě po zásluze vybírají dovolenou. Jediný, kdo maká bez přestávky z vlastního rozhodnutí, je Richard Krauz. Jeho manželka odjela s partou kamarádek k moři a on si volné dny šetří na pozdější termín.

Momentální „slaměný vdovec“ a jeho parťák Chosé řeší aktuálně hned dva případy. Tím prvním je smrt bohatého podnikatele, který zemřel na předávkování inzulinem. Jde o nešťastnou náhodu, sebevraždu či dokonce vraždu? Druhá kauza pak vyšetřovatelům otevírá cestu do podsvětí a nabízí možnost vyrovnat staré účty a konečně učinit spravedlnosti za dost. Podaří se jim to však dotáhnout do finále?

Dominik Dán znovu splétá svým sympatickým a lehkým vypravěčským stylem několik dějových linek, které ve vhodném okamžiku dokonale protíná a přetavuje v komplexní příběh plný napětí. Nechybí ani jeho tolik typický humor plný ironie a hovorových výrazů, který prostupuje téměř celým děním.

Mravenčí policejní práce proložená tlačenkou a pivem, Krauz podezírající manželku z nevěry, parta letitých přátel, na něž padá stín podezření poté, co jeden z nich nečekaně zemře, feťák z podsvětí, který ví hodně a nyní se rozhodl o kousek z toho podělit s policií, a mnoho nevinných, kteří se pravděpodobně odpuštění nedočkají.

Nevinným se neodpouští je další skvělou „dánovkou“, která je nezbytnou nutností pro autorovy fanoušky nebo lákavou pozvánkou na první setkání pro dosud touto sérií „nepolíbené“ milovníky napětí. Výborná atmosféra, humor a dramatické momenty jsou výsledkem skvělé a pevné autorovy ruky, která ani tentokrát nezaváhala.

Moje hodnocení: 90%

Autor: Dominik Dán
Název: Nevinným se neodpouští (2014)
Počet stran: 304
Nakladatelství: Slovart
Vydáno: 07/2020

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Šamánková | sobota 2.1.2021 11:48 | karma článku: 8,14 | přečteno: 766x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53