Na hraně noci

Válka přinesla strach, bolest, hlad, smrt a zkázu. Přežít ji bylo náročné a čelit dennodenním těžkostem vysilující. Za hranou noci se ale někdy může nacházet i malé světlo naděje…

Na hraně noci - tak zní název románu americké spisovatelky Olivie Hawker, který přenáší čtenáře do doby druhé světové války v Německu. Autorka se inspirovala příběhem manželova dědečka a čtenářům předkládá příběh o naději, vykoupení a hledání světla v jednom z nejtemnějších období dějin.

Píše se rok 1942 a hrdinovi příběhu, františkánskému mnichovi Antonu Starzmannovi, se právě obrátil svět naruby. Nacisté uzavřeli školu, kde vyučoval, odvezli žáky, které zbožňoval, a rozpustili řád, v němž sloužil. Tragédie, jíž byl svědkem, se mu hluboce a nesmazatelně vryla do srdce. Nyní, pronásledován výčitkami svědomí, že krutosti nedokázal zabránit, touží svůj hřích odčinit.

Jako schůdná cesta k vykoupení vlastní duše se Antonovi jeví jeden novinový inzerát. V něm vdova Elizabeth Herterová shání nového muže, aby jí v těchto těžkých časech pomohl s dětmi a přežitím. Anton na tento inzerát odpoví. Oba dva ke sňatku přistupují shodně racionálně, a tak to netrvá dlouho a z Antona se stává manžel a otčím tří dětí.

Mezitím, co se Anton sžívá s malým městečkem Unterboihingen a snaží se zaopatřit rodinu, přidává se k odboji. Tím však vystavuje nejen sebe, ale i svou rodinu nebezpečí. Ostříží zraky udavačů jsou všude a Anton si musí dávat obzvlášť pozor, aby se před jejich drobnohledem neprozradil. Dokáže celá rodinu tuto nekonečnou a krutou válku přežít?

Na hraně noci by mohl být velký příběh o jednom z mnoha „obyčejných“ hrdinů, kteří nebyli nečinní, když všechno kolem sužovala krutost, nespravedlnost a zloba. Ze síly námětu by mohl literární autor vytěžit mnohé. Olivia Hawker se k tomu ovšem postavila po svém - čtenář se musí přebrodit přes obrovskou záplavu povrchního náboženského dumání a válečného polemizování, než se dobere k jádru příběhu.

Téměř na každé straně totiž hlavní postava ve své mysli a svém nitru filozofuje nad náboženskou vírou i krutostí války, promlouvá k Bohu či se zamýšlí nad německou historií. Všechno je to ale jen klouzání po povrchu, uvažování zavánějící naivitou, bez přesahu do hlubší roviny. Autorka tím bezpečně a pravidelně brzdí i probíhající dialogy postav. Jako klička na kafemlýnku se jednotlivé myšlenky neustále opakují a hrozí, že čtenáře uspí do bezvědomí.

Příběh má výrazný poetický nádech. Ale i v tomto případě však Hawker nezná limity. Nadužívání metafor se totiž brzy omrzí a začne vadit. Přemíra vaty, která příběh vyplňuje, je dusivá a místy otravná. Děj má velice pozvolný spád, který se po nulovém tempu v první polovině knihy, alespoň ve druhé části dává do pohybu.

Leccos z toho by se dalo s přimhouřením oka, či spíše obou očí, přejít, ale u chyby v dějinných událostech, které se autorka dopustila ve druhé půlce knihy, to nelze. Stejně jako jí mnoho zaoceánských čtenářů nemohlo odpustit doslov, v němž se svěřuje s impulzem k napsání románu, který se dotýká hodnocení situace po amerických prezidentských volbách roku 2016, tak ani český čtenář nejásá, když čte, jak Hawker v jedné ze svých druhořadých zápletek udělá z Čechů vzbouřence, kteří v roce 1944 vyhnali z Chebu stovky nevinných Němců!

Těžko rozhodnout, zda tuto hrubku udělala s jasným rozmyslem, nebo to lze přičíst na vrub jejímu lajdáctví při přípravě historických faktů. V obou případech je to ale neomluvitelné, protože pokud to udělala s plným vědomím, tak popírá své tvrzení o tom, že příběh vychází ze skutečných událostí. Jestliže se snaží držet zjištěných skutečností o osobě dědečka svého manžela, měla by minimálně to samé činit i s historickými daty a událostmi. Ve druhém případě, a ten bude pravděpodobnější, zkrátka zvítězila lenost a povrchnost nad pečlivostí a podrobnou přípravou.

Na hraně noci je kniha plná nedostatků, ale potenciál líbit se čtenářům, kteří dávají přednost pomalejšímu ději, mnoha úvahovým odbočkám a dokážou odpustit i nějaké chyby, jistě má.

Moje hodnocení: 35%

Autor: Olivia Hawker
Název: Na hraně noci / The Ragged Edge of Night (2018)
Počet stran: 352
Nakladatelství: Euromedia Group - Ikar
Vydáno: 10/2020

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Šamánková | středa 9.12.2020 16:09 | karma článku: 5,53 | přečteno: 210x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53