Mister - další kniha od autorky Padesáti odstínů

Mladý, pohledný a bohatý hrabě. Dívka, která se živí uklízením, a jejíž majetek se vejde do igelitové tašky. Když mezi nimi dvěma vzplane vášeň, problémy na sebe nenechají dlouho čekat.

Očekávaná novinka britské spisovatelky E L James, autorky úspěšné a ještě více haněné erotické trilogie Padesát odstínů, je na světě. Nese název Mister a čtenářkám předkládá nový příběh přitažlivosti, erotického náboje, lásky a napětí.

Hlavním mužským hrdinou, a zároveň i přímým vypravěčem, je osmadvacetiletý Maxim Trevelyan, majitel šlechtického titulu a bohatství. A čerstvě rovněž i zodpovědná osoba za rozsáhlý rodinný majetek. Po tragické smrti svého staršího bratra je Maxim povinen ujmout se správy širokého dědictví. Pro někoho zvyklého dosud jen na volnost s minimem povinností, navíc ve spojení s bolestivou ztrátou blízké osoby, jde o naprostý životní obrat.

Těžké časy zažívá i Alessia Demachi, třiadvacetiletá albánská dívka, která se v Anglii živí úklidem. Nová Maximova uklízečka je uzavřenou, krásnou a velmi hudebně nadanou mladou ženou. Od první chvíle, kdy ji Maxim zahlédne, na ni nedokáže přestat myslet. Rozený sukničkář náhle ztrácí zájem o všechny ostatní ženy, které se až dosud v jeho posteli střídaly jako na běžícím páse.

Křehká, bázlivá a tajemná Alessia nedá Maximovi spát. A sympatie jsou to oboustranné. Ovšem nevyřešená minulost je Alessii v patách a hrozí, že ji dožene a zničí. Dokáže jí Maxim pomoci?

E L James znovu představuje čtenářkám zdánlivě nesourodou dvojici, kterou spoutá vzájemná přitažlivost. Nenáročný styl a jednoduché krátké věty i tentokrát dominují jejímu vypravěčskému stylu. Nechybí vnitřní monology postav, až zbytečně často se opakující, jež zdůrazňují jejich momentální vnitřní emoce a pocity.

Až na několik málo hluchých pasáží, které jsou jen vatou na objem, má příběh po většinu doby spád a odvíjí v příjemném tempu. Závěrečná balkánská část pak dává pocítit i solidní dávku napětí. Lechtivých erotických scén nabízí Mister o poznání méně než Odstíny. Stejně tak se vyhýbá i specifickým sexuálním praktikám, a naopak si vystačí s těmi ryze tradičními.Totožná je však vášeň pro klavír. 

E L James zůstává i ve své další knize „svá“. Kdo by chtěl v knize hledat hlubší smysl a stín velikosti tradičních autorů, bude zcela pochopitelně i tentokrát zklamán. Naopak čtenáře, které Odstíny bavily, Mister zajisté příjemně potěší, protože romantická pohádka s erotickým nádechem nabízí odpočinek a krátký únik od starostí běžného života.

Moje hodnocení: 60%

Autor: E L James
Název: Mister / The Mister (2019)
Počet stran: 504
Nakladatelství: Baronet
Vydáno: 10/2019

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Šamánková | neděle 12.1.2020 14:58 | karma článku: 9,30 | přečteno: 307x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53