Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kufr skrývající rodinné tajemství

Antikvariáty. Místa plná knih. Těch starších i novějších. Knih, které v minulosti někdo koupil nebo dostal, přečetl je a pak „poslal“ dál. Občas v takových knihách uvíznou drobné střípky života jejich majitelů. Vzkazy, pohlednice, nákupní seznamy nebo dopisy… A v nich se může skrývat leccos…

Právě takovou zápletku zvolila Angličanka Louise Waltersová pro svoji románovou prvotinu Kufr paní Sinclairové, která vyšla v českém překladu na konci loňského roku ve vydavatelství Mladá fronta v krásném grafickém zpracování.

Hlavní hrdinkou příběhu je Roberta Pietrykowská, osamělá žena po třicítce, pracující v knihkupectví a antikvariátu Old and New. Už jedenáct let tam s láskou každý den oprašuje a do polic vystavuje staré výtisky určené k prodeji. Často v nich nachází různé písemnosti předchozích majitelů. Ať už jde o pohlednice či dopisy. Ze zvědavosti každý úlovek přečte a schová.

Jeden takový dopis nalezne náhodou i v knihách uložených ve starém ošoupaném kufru, označeném jmenovkou Paní D. Sinclairová, jenž patřil její babičce Dorothy Pietrykowské, toho času žijící v pečovatelském domě. V jednom ze svazků je uložen dopis z roku 1941, čehož pisatelem byl Dorothyin manžel a Robertin dědeček – polský pilot Jan Pietrykowski. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby v něm nepsal o konci vztahu, a především, nepsal ho podle data v době, kdy měl být už dávno po smrti.

Než se nadála, co se to děje, než stačila něco namítnout, než si vůbec stačili sníst dortík, už ji ten Polák postrkoval na parket a jeho ruce cítila kolem těla, na těle, tiskly jí pas, rameno, nejdřív zlehka, pak silněji. Zaklesnuti do sebe obcházeli sál, kráčeli pokradmu a v tichosti, jako by je nikdo nepozoroval. Přesto měla Dorothy pocit, že je soudí celý svět, bylo jí to však jedno. Svět se může jít vycpat. Vůbec nic ji netrápilo, vůbec poprvé za celý dlouhý rok.

 

Roberta zjišťuje, že o babičce, a tudíž i svých kořenech, ví tak málo. Podaří se jí rozplést klubko rodinného tajemství? Čeká někde konečně i na ni kousek štěstí?

„Všechno, co se děje, se děje proto, že se to dít může. Jediným smyslem života je život sám, to, že dýcháme a spíme a jíme a mluvíme a milujeme a nenávidíme, tohle všechno. A co se ztrát týká, něco ztrácíme už od chvíle, kdy přijdeme na svět, nebo kdy život začíná.“

Souběžně s vyprávěním Roberty začíná autorka odhalovat od začátku i příběh samotné Dorothy. Obě linky se pravidelně střídají a vlastně i vzájemně doplňují. Krůček po krůčku, stránku za stránkou se před čtenářem odvíjejí příběhy dvou žen, pro něž je osamělost tím, čemu rozumí nejvíc, a přece proti vlastním předpokladům zjišťují, že i na ně někde čekají spřízněné duše.

Věděl jsem, že s Tebou to bude na věčné časy, byť času se nám nedostává.

Počáteční rozjezd knihy je poněkud rozpačitý, ale netrvá dlouho a příběh nabírá na tempu, napětí, množství událostí i velmi nevtíravé, až spíše smutné romantice. Mísí se tu mateřské touhy s partnerskými, zklamání s nadějí, využité příležitosti s promarněnými, a tomu všemu vévodí vztahy rodinné a pokrevní.

Autorka vypráví ve stylu klasických románů. Ve vyjadřování je strohá, a přeci tím dokáže čtenáře ponouknout k barvitým představám, rozvíření emocí i řešení morálních dilemat. Při tom všem navíc přesvědčivě udržuje a stupňuje napětí i dojetí. Větší měrou je jich vloženo do příběhu z válečné doby – příběhu Dorothy, jenž je tajemstvím opředenou kostrou celého románu.

Kufr paní Sinclairové je poutavým románem o mateřství, lásce, volbě, rozhodnutí, příležitostech a v neposlední řadě i dopisech. Těch doručených, i těch, které svého adresáta minou… Vřele doporučuji!

Moje hodnocení: 85%

Autor: Louise Waltersová

Název: Kufr paní Sinclairové

Počet stran: 288

Nakladatelství: Mladá fronta

Vydáno: 11/2014

 

Autor: Eva Šamánková | středa 7.1.2015 18:17 | karma článku: 10,71 | přečteno: 501x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

Svérázný advokát s pojízdnou kanceláří a záplava zoufalých klientů, kteří se stali obětmi hypoteční krize. Případy sice nesou peníze, ale jsou nudnou rutinou. Klientka podezřelá z vraždy hypotečního makléře je lákavější sousto.

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,12 | Přečteno: 174x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Noc temných lží

Páteční odpoledne a do konce pracovní doby zbývá jen pár desítek minut. Víkendové plány však vezmou za své. Mrtvé tělo mladé prostitutky, parta mužů z vyšších míst a prezidentské volby za dveřmi. Tato noc bude pekelně dlouhá...

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39 | Přečteno: 349x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

Když vás opustí manžel pro mladší model, truchlíte i zuříte. Když vás chce ještě připravit o společné děti, zhroutíte se a zuříte o to víc. Nakonec možná nezbyde, než se zabít. Nebo někoho zabít...

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62 | Přečteno: 228x | Kultura

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

Na zločiny nejde nikdy zapomenout. A odpustit jejich pachatelům už vůbec ne. Mnohdy si spravedlnost dává načas a nalezení pachatele trvá proklatě dlouho. Co pak, až se to nakonec stane? Přijde trest nebo pomsta?

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21 | Přečteno: 111x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

Figurky jsou rozestavěny a hra může začít. Každý tah je třeba důkladně promyslet. Šachová partie si žádá soustředění. Dáma kontra střelec. Vyhraje partii dáma nebo zvítězí střelec? Kdo bude mít nakonec více štěstí a důvtipu?

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53 | Přečteno: 216x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Vláda schválila návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

Získejte spousty produktů ZDARMA, sledujte instagram @emimino.cz
Získejte spousty produktů ZDARMA, sledujte instagram @emimino.cz

Pravidelné soutěže najdete také na našich sociálních sítích, především instagramu a facebooku.

  • Počet článků 359
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 498x
Kdo jsem? Knihovnice, lektorka "čtenářských dílen" pro děti, začínající kronikářka, autorka dvou regionálních knih... a životními ztrátami omlácený jedinec, kterému knihy přinášejí  malý (velký) únik od všeho...

             

Seznam rubrik