Krásné a podezřelé

Čtyři ženy, honosný hotel a jedna chystaná svatba. Plánovaná oslava však skončí jinak, než si představovaly. Když jeden ze svatebčanů zemře, k jeho vraždě se přiznají všechny čtyři. A každá bere vinu na sebe. Proč?

Americká spisovatelka Gina LaManna je autorkou tří desítek knih, v českém překladu však vychází poprvé. Její román nese název Krásné a podezřelé a zavádí čtenáře do jednoho luxusního lázeňského rezortu, kde se má brzy odehrát svatba. Dříve, než k ní ale dojde, stihne za velmi podivných okolností zemřít jeden z hostů.

Autorka čtenářům představuje čtyři hlavní ženské hrdinky, které jsou motorem celého příběhu. První z nich je sedmdesátiletá Lulu, která přijíždí na svatbu se svým manželem, s nímž brzy oslaví pětileté výročí sňatku. Lulu však poslední týdny trápí pochybnosti. Upadá do smutku, protože má pocit, že se její manželství začíná hroutit a manžel jí je pravděpodobně nevěrný.

Druhou z žen je Ginger, jež dorazila na svatbu s manželem a třemi dětmi. Nejvíc starostí si ale právě teď dělá o svoji patnáctiletou dceru. V jejím batohu našla balíček kondomů a neví, jak se k situaci postavit, jak s dospívající dívkou komunikovat, aniž by si při každé příležitosti nevjely do vlasů.

Svobodná Emily se během cesty na svatbu seznamuje v letadle s tajemným mužem, s nímž prožívá intenzivní flirt. V nitru je však tato žena naprosto rozervaná. Dávná tragédie ji stále drtí a nedovoluje pohnout se z místa.

Poslední z žen je bohatá právnička Kate, která už dlouho touží po jediném - po dítěti. Avšak stále marně. Letitá snaha ovoce nepřinesla a její přítel to definitivně vzdává a s Kate se ještě předtím, než se vůbec stačí v hotelu ubytovat, definitivně rozchází. Není to zrovna ideální začátek svatby, ale Kate místo, aby brečela, se pokouší být silná.

Střídavě sledujeme děj z pohledu všech těchto postav. Tři z nich byly kdysi dávno s nevěstou na vysoké škole velkými kamarádkami, než se jejich cesty rozešly, a než si provedly něco, co si přítelkyně nedělají. Ještě dříve, než samotný svatební obřad vůbec začne, zemře jen z hostů. K jeho vraždě se přiznají všechny čtyři ženy. Každá tvrdí, že ho zabila ona sama. Jaká pohnutka k tomu každou z nich vede?

Příběh je vyprávěn ze dvou perspektiv. Veškeré dění, mapující vše, co předcházelo a vedlo k onomu dramatickému momentu úmrtí, prokládají nadčasové zápisy z policejních výslechů všech zúčastněných osob z doby po incidentu. Vzájemně se to výborně doplňuje a ve čtenáři vzbuzuje napětí a očekávání.

Hlavními tématy příběhu jsou však mateřství, přátelství a rodinné vztahy. Jde o společenský román, který primárně ocení především ženské čtenářky. Vypravěčský styl autorky je velmi sympatický, líčí děj s velkou uvolněností a přesvědčivostí. Její postavy mají propracovaný charakter a procházejí vítaným progresem.

Krásné a podezřelé jsou velmi čtivým a vydařeným románem. Mnoho lidských dramat a jedna detektivní zápletka dělají, že se kniha z ruky odkládá jen těžko.

Moje hodnocení: 90%

Autor: Gina LaManna
Název: Krásné a podezřelé / Pretty Guilty Women (2019)
Počet stran: 336
Nakladatelství: Euromedia Group - Ikar
Vydáno: 09/2020

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Šamánková | středa 4.11.2020 15:27 | karma článku: 7,33 | přečteno: 261x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53