Kožené srdce

Parta detektivů z oddělení vražd a dva případy, které by se ani vyšetřovat neměly. Infarkt vysoce postaveného úředníka by měl být přirozenou příčinou úmrtí a navrátivší se syn jednoho z kolegů by neměl být lhář. Je to ale pravda?

Dominik Dán patří ke stálicím detektivního žánru. Jeho profese policejního vyšetřovatele mu nabídla pestrou paletu motivů k psaní. To, že je umí náležitě využít, dokázal už ve více než třicítce svých příběhů. Knihy tohoto slovenského autora vychází pravidelně v nakladatelství Slovart jak ve slovenštině, tak v češtině. Zatím poslední do češtiny přeloženou knihou je detektivní román Kožené srdce.

Kožené srdce přináší čtenáři znovu rovnou dva případy. Tentokrát nejde ani tak o oficiální vyšetřování, jako spíše neoficiální prošetřování. Detektivové Burger a Hanzel pracují na případu smrti vysoce postaveného státního úředníka, kterého skolil infarkt v cizím bytě. Když jeho syn zatvrzele odmítá soudní pitvu, rozblikají se u detektivů varovné kontrolky.

Detektiv Hanzel nedávno pochoval svoji manželku. Nyní se mu po pěti letech strávených v zahraničí vrátil domů syn. Hanzel je nadšený, ostatní kolegové už méně. Něco se jim na mladíkovi nepozdává, a proto ho dvojice detektivů Richard Krauz a Chosé začnou nenápadně sledovat. Při svém všetečném pátrání přijde nejen Richard Krauz k neslušivému novému účesu, ale společně narazí i na velmi zajímavou a tajemnou historii jedné lékařské rodiny, která sahá až do doby nacismu.

Na zjištění, jestli jde v těchto případech skutečně o zločiny, si čtenář musí počkat. Krůček po krůčku se detektivové dobírají pravdy. Ta je v obou případech řádně zamotaná a rozplést ji vyžaduje vycvičený policejní nos a řádný důvtip. Kniha je proto i tentokrát napínavá, výborně se čte, děj je postupně gradován až do finále, které rozklíčuje i tajemný, a na první pohled nicneříkající, samotný název celé knihy.

S detektivy jde ruku v ruce zápal, černý humor a tradiční zabijačkové hody skrze postavu věčně hladového Váni. Dominik Dán znovu pozvedává sklenku něčeho ostřejšího k pití, aby své hrdiny provedl trnitými policejními cestami a při tom všem jim do úst vkládal mnohdy ironické a bravurně pointované vtípky.

Kožené srdce nabízí dva ve skrze smutné i mrazivé rodinné příběhy, při jejichž rozplétání se čtenář nebude ani chvilku nudit. První polovina knihy se odvíjí spíše v pomalejším tempu, druhá část už nabírá na obrátkách a šponuje nervy. Výborně se čtoucí kniha je dalším dílem a přírůstkem do široké Dánovy série, která by milovníkům napětí rozhodně neměla utéct.

Moje hodnocení: 85%

Autor: Dominik Dán
Název: Kožené srdce
Počet stran: 304
Nakladatelství: Slovart
Vydáno: 02/2023

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Šamánková | čtvrtek 20.4.2023 10:40 | karma článku: 6,04 | přečteno: 163x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53