Když se před smrtí probouzí svědomí

Je vymahačem dluhů a příležitostným zabijákem. Protlouká se, jak to jde. Jednou se mu daří, jindy o něco míň. Teď ale začíná jít do tuhého. Rentgen plic ukazuje na rakovinu a šéf mu nachystal past…

Americký scénárista Nic Pizzolatto je u nás známý televizním fandům díky seriálu True Detective (Temný případ) z produkce HBO. Pizzolatto je nejen jeho autorem, ale také si v jednom z dílů střihl malou roli barmana. Ovšem to, co se v současné době chystá k filmovému zpracování, je jeho románová prvotina s názvem Galveston. A ta nyní vyšla i u nás.

Hrdinou románu Galveston je čtyřicetiletý Roy Cady, i když nazývat ho přímo hrdinou je krokem vedle. Roy je totiž ryzí kriminálník, který se živí jako vymahač dluhů, a když je třeba, tak i jako zabiják. V celé té špíně podsvětí proplouvá už s jakousi rutinou. Stačí ale „den blbec“ a všechno je jinak.

Roy se dozvídá, že má nádory na plicích, a navíc na něj jeho šéf Stan přichystal vražednou léčku. Z ní se Royovi nakonec podaří vyváznout živý a dává se na útěk. Spolu s mladinkou prostitutkou Rocky, která byla svědkem celého krveprolití a měla zemřít stejně jako on… Jejich cesta vede do texaského Galvestonu, kde se v motelu ukrývají před Stanem a jeho kumpány. A Roy má čas přemýšlet … nad tím, že je možná poslední šance udělat něco správného…

Některý zážitky prostě člověk nemůže přežít, a i když při nich neumřete, stejně už potom vlastně nežijete.

Kniha začíná jako nefalšovaný thriller, kdy se tu v rychlých otáčkách odehrává boj na život a smrt, a následný útěk. Po dramatickém začátku Pizzolatto ale ubírá plyn a dává prostor Royovým myšlenkám. O životě, o minulosti, o zbývajícím čase… Krimi zápletka celé knihy je vlastně velmi jednoduchá - Pizzolatto nehraje na dechberoucí zvraty ani překrucování již sděleného. A přeci dokáže být nepředvídatelný. 

Narodíš se a pak po čtyřiceti letech vyklopýtáš z baru, poplašenej vlastníma bolestma. Nikdo tě nezná. Ujíždíš po ztemnělých dálnicích a vymyslíš si cíl, protože hlavní je pohyb. A tak zamíříš k tomu poslednímu, co ještě můžeš ztratit, aniž bys měl nejmenší potuchy, co s tím.

Zavádí čtenáře do velmi rozporuplných emočních vod hrdinů, plných strachu, bilancování i křehkých nadějí. Z atmosféry zakouřených barů, zaplivaných motelů, či přeplněných mořských pláží přímo odkapává ponurost a melancholie. Pizzolatto je v této poloze skutečně dobrý a velmi přesvědčivý. Nedusí těžkou dekou, ale naopak píše s velkou lehkostí. Jeho styl je přímočarý a značně uvolněný.

Po klidu vždy následuje bouře. A v tomto příběhu to platí rovnou nadvakrát. V jeho poslední fázi tak znovu přichází několik napínavých momentů plných akce i překvapení, které korunuje emočně silný závěr. Galveston je poněkud netypickým thrillerem. Kromě povinné dávky napětí nabízí ještě větší nepovinný díl „čehosi navíc“.

Moje hodnocení: 85%

 

Autor: Nic Pizzolatto

Název: Galveston

Počet stran: 248

Nakladatelství: Knižní klub

Vydáno: 6/2015

Autor: Eva Šamánková | středa 22.7.2015 17:27 | karma článku: 9,56 | přečteno: 706x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53