Kdo o tom ví?

Myslíte si, že o vašem nejtemnějším tajemství nikdo neví. Střežíte ho jako oko v hlavě a za nic na světě byste ho neprozradili. Jenže, co když se pletete a někdo další o něm přeci jen ví? Co když se rozhodne vás kvůli němu zničit?

Detektivní román Kdo o tom ví? od anglické spisovatelky Lesley Kara, u nás známé již díky románu Fáma, přesně o takovém tajemství vypráví. Hlavní hrdinka příběhu, dvaatřicetiletá Astrid Phelpsová, si uvnitř sebe nese velké tajemství. Doufala a věřila, že o něm nikdo další neví. Nyní ale začala dostávat mrazivé vzkazy, které značí, že někdo další ví…

Astrid se v minulosti živila jako scénografka, byť nijak úspěšná. Nyní se snaží znovu postavit na vlastní nohy v rodném městečku v domě své matky, kam se přestěhovala po propuštění z léčebny. Jako abstinující alkoholička už toho má hodně za sebou a na vratkých nohou se pokouší o restart svého života.

Když se Astrid seznámí na pláži s pohledným a sympatickým Joshem, může se zdát, že konečně dostane i novou šanci. Jenže výhrůžné vzkazy, které se začaly objevovat v její poště, značí pravý opak. Zdá se, že někdo zatoužil po pomstě. Někdo chce, aby za svá tajemství zaplatila…

Kniha Kdo o tom ví? vyšla kromě tištěné podoby také jako audiokniha. Vydalo ji  nakladatelství Témbr a načetly ji dvě dámy s velmi příjemnými hlasy - Jana Stryková a Lucie Juřičková. Obě s dokonalou intonací provází posluchače napínavým dějem, kde Jana Stryková líčí dění jako Astrid a Lucie Juřičková představuje neznámou osobu s velmi temnými myšlenkami.

Jejich bezchybné podání intenzivně reflektuje napětím protkanou atmosféru. Neznámá žena v podání Lucie Juřičkové je řádně mrazivá a ostrost z ní jen prýští. Jana Stryková se s plnou vervou vciťuje do své postavy, aby předvedla s ryzí přesvědčivostí chvíle strachu, tápání, romantické naděje i třeba momenty dilematu nad flaškou alkoholu.

První polovina příběhu se odvíjí spíše v ospalém tempu, slouží ale jako dobrý základní kámen pro dynamičtější druhou část, kterou korunuje perfektní finále. Zprvu to vypadá, že se vlastně nic podstatného neděje. Teprve krůček po krůčku postupným dávkováním se odhalují překvapivé informace o hlavní hrdince, které posouvají příběh vpřed a výborně podněcují posluchačův zájem.

Kdo o tom ví? je skvěle zpracovaná audiokniha, která vtáhne posluchače do příběhu a nepustí ho dřív, dokud si nevyslechne poslední kapitolu.

Moje hodnocení: 80%

Autor: Lesley Kara
Název: Kdo o tom? / Who Did You Tell?
Vydavatelství: Témbr
Vydáno: 10/2020
Délka: 9h 35min

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Šamánková | pondělí 14.12.2020 17:04 | karma článku: 5,87 | přečteno: 294x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53