Jsem zpět - Kdo z nás je víc nebezpečný?

Nehostinná, mrazivá, a přece nádherná Aljaška. Žena žijící už dvacet let se smrtelně nebezpečným stínem za zády. Co se stane, když protivník konečně vystoupí na světlo?

Americká spisovatelka Brenda Novak je autorkou více než padesátky knih, z nichž většina se  pravidelně umisťuje na žebříčcích bestsellerů. Českého překladu jedné z jejích knih se dostalo v loňském roce - thriller (nejen) pro ženy s názvem Nejhorší noční můra představil 36letou psychiatričku Evelyn Talbotovou, kterou v sedmnácti letech její tehdejší přítel Jasper unesl, týral a nechal napospas jisté smrti. Evelyn se podařilo přežít jen zázrakem. Jasper však beze stopy zmizel a nikdy se ho policii nepodařilo dopadnout.

Touha co nejvíce eliminovat množství podobných budoucích obětí, jako ona sama, motivovala Evelyn ke studiu psychiatrie a k práci s psychopaty. Proto se zasadila o zbudování věznice a léčebny pro duševně choré vězně na Aljašce, kde pracuje s podobnými „Jaspery“, aby co nejvíce oklikou pronikla do choré mysli svého nepřítele. Hlavní zápletka této knihy se ale přesto točila okolo jiného zločinu, na jehož vyšetřování a objasnění se Evelyn podílela.

Na sklonku letošního léta vyšlo v edici Knihy Omega i volné pokračování této knihy - román Jsem zpět.  Znovu se zde setkáváme s Evelyn, která stále řídí chod zařízení pro duševně choré vězně Hanover House na Aljašce. Jeho novým „podnájemníkem“ se právě stal také univerzitní profesor Lyman Bishop, odsouzený na doživotí za vraždy několika žen. Inteligentní a důvěryhodně působící muž však trvá na své nevině. Evelyn je na vážkách, protože tento muž téměř v ničem neodpovídá obvyklému profilu vraha. Jenže… Evelyn sama z vlastní zkušenosti ví, že právě ti nejméně nápadní mohou být často i těmi nejzákeřnějšími… Je Lyman Bishop právem odsouzený vrah nebo smutná oběť justičního omylu?

Hlavní hrdinka je nosnou kostrou celé knihy. Díky výborné profilaci vyniká její výrazná osobitost, která jde ruku v ruce se stejně sugestivně podanou náladou a vše obklopující atmosférou. Příběh pluje na vlně napětí, nechybí v něm ani neskromný počet morbidností, a to vše je nevtíravým způsobem zjemňováno romantikou - vztahem Evelyn a místního policisty Amaroka.

Brenda Novak vypráví velmi příjemným stylem a srozumitelnou formou. Skrze vypravěče nechává čtenáře děj sledovat z úhlu více postav. Pohledy se střídají, a tak i doplňují. Samotný konec pak pojala autorka jako zdařilou vábničku na třetí díl této série…

Jsem zpět je velmi čtivý, napínavý i lehce romantický thriller, který stojí za přečtení!

Moje hodnocení: 90%

Autor: Brenda Novak
Název: Jsem zpět / Hello Again
Počet stran: 408
Nakladatelství: DOBROVSKÝ, edice Knihy Omega
Vydáno: 08/2018

 

Autor: Eva Šamánková | čtvrtek 11.10.2018 15:36 | karma článku: 8,01 | přečteno: 372x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53