Jedeme na dovolenou

K létu patří slunce, cestování, pohoda, koupání a moře nových zážitků. Léto ale může být také stres, loučení či evokovat špatné vzpomínky. Jedeme na dovolenou… Věta, která vyvolá radost a očekávání, ale někdy i strach…

Deset předních českých spisovatelů se s tématem dovolené vypořádalo v povídkovém souboru s příznačným názvem Jedeme na dovolenou. Přispěli sem Kateřina Tučková, Petra Soukupová, Petra Dvořáková, Alice Nellis, Anna Bolavá, Jakuba Katalpa, Viktorie Hanišová, Dora Čechová, Markéta Pilátová a jako jediný zástupce mužského elementu Boris Dočekal. Antologii Jedeme na dovolenou vydalo nakladatelství Euromedia Group v tištěné podobě i ve formě audioknihy.

Na mluveném slově se podílela pětice interpretů - Jitka Ježková, Sabina Laurinová, Lucie Pernetová, Martin Preiss a Jiří Ployhar. Kdo už některého z nich alespoň jednou slyšel, tuší, že tato sestava slibuje velmi příjemný zážitek. Přestože každý interpret disponuje zcela odlišnou barvou hlasu, ve výsledku jde o synchronní vypilovanou dikci a intonaci. Prostřednictvím různorodých charismatických hlasů, z nichž každý vypráví po dvou povídkách, se posluchač nechává unášet na vlně dovolené a komplikovaných lidských osudů.

Každý hrdina tráví svoji dovolenou zcela odlišně. Jedna z postav se odjíždí rozloučit se svým zemřelým partnerem, další se po rozvodu snaží postavit na vlastní nohy a vyráží autem ukázat svým synům moře, a jiný hrdina si „užívá“ o dovolené nejen lapálie s bolavým kotníkem, ale i s otravnými rodinnými příslušníky, a to ještě netuší, že dřív než se naděje, ho noha bude bolet ještě víc.

Kdo by od letní tématiky čekal uvolněný ráz a humor, byl by zklamán. Povídky jsou vážné a zahrnují mnoho mezilidských kolizních témat, vyjma snad jistého psychedelického úletu v příspěvku Anny Bolavé. Jinak v povídkách rezonuje partnerské násilí, rozvod, krize středního věku, narušené rodinné vazby, obavy či truchlení… Výčet by byl dlouhý, postavy procházejí náročnými situacemi.

Ať už vedou jejich cesty na Šumavu, do Itálie, Kalifornie nebo na Warnemünde, a to autem, vlakem, lodí nebo letadlem, nejsou to jednoduché chvíle. Někteří z hrdinů by raději protentokrát zůstali doma. Povídky jsou vesměs hutné, často by pro své pointy vydaly na samostatný román. Jsou dramatické, mnohdy napínavé, s výrazně prokreslenou atmosférou i charakterovou úrovní postav.

Jedeme na dovolenou je kvalitní a čtivý soubor povídek, kterému podoba mluveného slova přidává pomyslný bod navíc. Dramatické lidské osudy jako vystřižené ze skutečného života, které jsou součástí této antologie, upoutají posluchačovu pozornost velmi snadno. A to nejen v létě o dovolené!

Moje hodnocení: 85%

Název: Jedeme na dovolenou
Vydavatelství: Euromedia Group - Témbr
Vydáno: 06/2022
Délka: 4hod. 10min.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Šamánková | neděle 10.7.2022 10:41 | karma článku: 6,73 | přečteno: 319x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53