Je lepší pravdu znát či neznat?

Pravda. Hledáme ji, pídíme se po ní, mnohdy ji chceme znát za každou cenu. Občas je ale tak bolestná, že překračuje hranice nás samotných. Během vteřiny může zbořit vše, čemu jsme věřili, pro co jsme žili. Někdy je možná lepší nevědět...

 

O pravdě, lži, starých i nových tajemstvích, a především jejich následcích vypráví kniha Manželovo tajemství od australské spisovatelky Liane Moriarty, která vyjde v českém překladu v nakladatelství Ikar na konci letošního října.

 

Liane Moriary ve svém románu vypráví příběh tří rodin, jejichž životy dramaticky změní jeden obyčejný předvelikonoční týden. Během něho se začnou pomalu odkrývat všechna úzkostlivě střežená životní tajemství hrdinů a zároveň jim nastolovat otázku, jak s onou pravdou žít dál, jak s ní naložit. Výsledkem je vydatný emoční koktejl s velkou řadou vážných morálních dilemat, na něž neexistuje pravděpodobně žádná správná odpověď.

 

Tess, matce šestiletého syna Liama, se bortí život poté, co se jí manžel přiznává, že se zamiloval do jiné ženy a chce s ní žít. Zmatená a zrazená Tess nasedá spolu se synem na nejbližší letadlo a odlétá domů za svou matkou.

Naproti tomu postarší Rachel už více jak třicet let truchlí nad smrtí vlastní dcery a navíc se právě teď dozvídá, že se její syn spolu se snachou i malým vnukem budou stěhovat z Austrálie do USA. Vidina blížící se úplné samoty ji děsí a znovu otvírá v jejím srdci všechny dosud nezhojené rány.

 

Cecilia, třetí z hrdinek, žila až dosud více než spokojený život. Tři dcery, milující manžel i dobrá práce jí přinášely idylu, kterou by jí mohl leckdo závidět. Její život se ale začne otřásat v samotných základech poté, co nachází na půdě mezi starými písemnostmi dopis psaný jejím manželem, který má podle instrukcí otevřít ona sama až po jeho smrti. Cecilia od té doby nedokáže myslet na nic jiného. Otevřít ho či neotevřít, když manžel stále žije?

 

Už věděla, z čeho čerpá tu malou špetku radosti. Bylo to z toho, že učinila rozhodnutí. Cosi rozhodně není v pořádku. Má morální povinnost udělat něco nemorálního. Jde o menší ze dvou zel. A ona je v právu.

Jakmile dnes večer děvčata odejdou spát, udělá to, na co myslí od samého počátku. Konečně otevře ten zatracený dopis.

Cecilia nakonec dopis otvírá a od té chvíle už není nic, jak bylo. Břímě, které na sebe poznáním manželova tajemství přebírá, je těžší, než si kdy dokázala představit. Zjišťuje, že láska a nenávist spolu kráčejí ruku v ruce...

 

Všechny hrdinky se ocitají v jednom městě a pomalu spojují jednotlivé samostatné příběhy v jeden velký a společný. Na něm ukazují, že pravda nutně neznamená v životě vždy to nejlepší, že skutečně odpustit druhému člověku jeho prohřešek je možná to nejtěžší v životě, a že za každou špatnost se jednou musí zaplatit. Ať už je cena jakákoliv.

 

Autorka vypráví velice čtivě, s lehkostí i smyslem pro detail. Svým postavám díky výtečnému vyprofilování vdechla život a díky velké hloubce i srdce. Pro jakékoliv čtenářské pochybnosti tak nechala zcela nepatrný prostor. Po poněkud pomalejším začátku, kdy se v osudech jednotlivých postav není problém na chvíli trochu ztratit, chytá děj brzy příjemné tempo, udržuje si velkou míru nepředvídatelnosti, a pomalu, ale s velkou jistotou, vás vede do skutečně silného epilogu, který nabízí hotový ohňostroj různorodých emocí.

 

Znát tajemství těch nejbližších i toho, co mohlo být, kdyby... je lákavé, ale i nebezpečné a bolestné. Důkaz hledejte v této výtečně napsané knize. Vřele doporučuji.

 

 

Autor: Liane Moriarty

Název: Manželovo tajemství

Vydává nakladatelství: Ikar

Vychází v říjnu 2014

 

Velmi děkuji nakladatelství Euromedia Group za poskytnutí předběžného výtisku, a tím za možnost přečíst si knihu před jejím oficiálním vydáním.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Šamánková | čtvrtek 18.9.2014 17:05 | karma článku: 9,27 | přečteno: 832x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53