Fáma

Co dokáže udělat mezi lidmi jedna, bez přemýšlení vypuštěná, fáma? Buď se na ni rychle zapomene, nebo naopak začne žít svým životem a bujet. V malém přímořském městečku jedna taková začala právě kolovat…

O tom vypráví detektivní román Fáma, který je literární prvotinou britské autorky Lesley Kara. Hlavní hrdinkou a zároveň vypravěčkou příběhu je svobodná matka Joanna, která se před několika málo měsíci přestěhovala z Londýna do malého přímořského městečka Flinstead, kde už mnoho let žije i její matka. Obě ženy mezi sebou mají velmi blízký vztah.

Joanna se snaží zapadnout mezi ostatní matky. Především kvůli svému šestiletému synovi, který se v předchozí škole stal obětí šikany. Aby se s nimi snáze seznámila, stane se členskou místního čtenářského kroužku. A právě tady jednoho večera bez přemýšlení zopakuje, co slyšela onoho rána před školou v hloučku matek: Ve Flinsteadu údajně žije pod novou identitou žena, která před více jak čtyřmi desítkami let - jako desetiletá dívka - zabila nožem malého pětiletého chlapce.

Pro městečko, kde se obvykle neděje nic moc zajímavého, je to velké sousto. Jeho obyvatelé začínají spekulovat, kdo by to mohl být. A netrvá dlouho a začnou se vzájemně obviňovat…

Lesley Kara rozjíždí své vyprávění v poklidnějším tempu, první polovina knihy je spíše společenským románem, kterému dominují rodičovské starosti i otázka volného partnerského vztahu. Čtenář se tak seznamuje s obyvateli městečka, nasává atmosféru a připravuje se na blížící se drama.

Ve druhé polovině knihy autorka „přitvrzuje“ a směle svůj příběh přetavuje v thriller. Přináší několik nečekaných překvapení, jedno z nich si schovává dokonce až na úplný závěr. Jako vypravěčka je Lesley Kara velice příjemná a její knize se nedá vytknout nic zásadního. Nechybí jí napětí ani mezilidská dilemata. Kapitoly s Joanniným vyprávěním jsou v průběhu děje několikrát krátce proloženy hlasem dotyčné dávné vražedkyně, což přiživuje atmosféru napětí a tajemství.

Fáma vyšla kromě tištěné podoby zároveň také jako audiokniha, kterou výborným způsobem načetly Jana Stryková a Milena Steinmasslová.

Fáma je vydařený rodinný thriller, který milovníky žánru určitě nezklame.

Moje hodnocení: 85%

Autor: Lesley Kara
Název: Fáma / The Rumour (2018)
Počet stran: 288
Nakladatelství: Euromedia Group - Ikar
Vydáno: 02/2020

 

Čte: Jana Stryková, Milena Steinmasslová
Délka nahrávky: 10h 26min, 1mp3 CD

 

 

Autor: Eva Šamánková | středa 11.3.2020 18:31 | karma článku: 9,87 | přečteno: 679x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53