Dokonalé děti

Byly kamarádkami. Naposledy se viděly před 12 lety. Obě měly malé děti, z kterých jsou dnes už teenageři. Nebo ne? Protože jak je možné, že když ji po tolika letech znovu uvidí, má vedle sebe děti, které nezestárly ani o den?

Na první pohled fantaskní zápletka má však zcela racionální vysvětlení. Odpověď na otázky je třeba hledat v psychologickém detektivním dramatu oblíbené britské spisovatelky Sophie Hannah, jež je známa i jako pokračovatelka příběhů s postavou Hercula Poirota od Agathy Christie.

Nejnovější kniha Sophie Hannah, která v českém překladu vyšla v nakladatelství Euromedia Group, nese název Dokonalé děti. Hlavní hrdinkou je tady Beth, matka dvou dospívajících dětí. Ta právě veze svého syna na sportovní zápas, když z nenadálého vnitřního popudu zvolí trasu kolem domu své dřívější dobré kamarádky Flory. Neví, co od toho čeká, ale to, co dostane, jí řádně zamotá hlavu.

Beth z auta pozoruje Flořin dům a nestačí žasnout. Z auta, kterým právě Flora přijela k domu, vystupují dvě malé děti. Naprosto podobné těm, které Beth znala před dvanácti lety. A podle toho, co slyší, mají i stejná jména. Jak je možné, že vypadají stejně, i když uběhlo tolik let? Beth hledá odpovědi, je neúnavná, odhodlaná přijít celé záhadě na kloub. Jak krutá bude pravda, až se před ní vyjeví?

Autorčin vypravěčský styl zůstává příjemný, přímý a srozumitelný. Hned na začátku předloží před čtenáře zápletku jako vystřiženou z mysteriózního románu. Podivný výjev, jehož byla hlavní hrdinka svědkem, rezonuje úvodní částí knihy. Beth převrací dílky tohoto obrazu a spekuluje. Poněkud ke škodě je, že to dlouhou dobu dělá bez výrazného dějového posunu vpřed. První polovina knihy je tak kolovrátkem, kdy se vše točí víceméně stále dokola.

Druhá část je už o poznání svižnější a posouvá hrdinku konečně blíž k odpovědím. Rozluštění podivné záhady je naprosto racionální, avšak temné a uspokojivě zodpovězené na mnoha stranách. Progres postav a záběr na jejich psychologickou rovinu se jeví jako zdařilý. S hlavou zamotanou otázkami čeká čtenář napjatý na rozpletení. Při tom ho po celou dobu provází příběhem jako vypravěčka právě postava Beth.

Sophie Hannah je skvělá spisovatelka. I přestože první půle knihy trochu zamlžuje celkový obraz díky vlažnému tempu a recyklování nejrůznějších domněnek, jsou Dokonalé děti čtivým detektivním kouskem, který stojí za pozornost.

Moje hodnocení: 80%

Autor: Sophie Hannah
Název: Dokonalé děti / Haven´t They Grown (2020)
Počet stran: 288
Nakladatelství: Euromedia Group - Ikar
Vydáno: 03/2022

Autor: Eva Šamánková | čtvrtek 26.5.2022 8:50 | karma článku: 8,51 | přečteno: 428x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53