Dáma kontra střelec

Figurky jsou rozestavěny a hra může začít. Každý tah je třeba důkladně promyslet. Šachová partie si žádá soustředění. Dáma kontra střelec. Vyhraje partii dáma nebo zvítězí střelec? Kdo bude mít nakonec více štěstí a důvtipu?

Dáma kontra střelec je název detektivní novinky slovenského spisovatele Dominika Dána, která vyšla v českém překladu v nakladatelství Slovart. Oblíbený autor v 35. díle své kriminální série čtenářům předkládá další napínavý případ, který vyšetřují detektivové z oddělení vražd kanceláře číslo 141. Parta ve složení Krauz, Chosé, Hanzel, Burger, Kuky a Váňa se pouští do pátrání, jenž tentokrát nachází jistou paralelu se šachovou partií.

Dříve než se detektivové pustí do vyšetřování podivného postřelení krásné dámy, podaří se kriminalistům uzavřít tři roky starý případ zavražděné mladé prostitutky Růženky Róžové. Pátrání, které započalo v předešlé knizeTajemný závoj, dojde tady konečně svého rozhřešení. Hoši z mordparty budou identitou pachatele více než překvapeni.

Po uzavření jednoho případu ihned následuje další. V lese za městem je při pravidelném podvečerním běhu postřelena jistá bývalá modelka a sportovkyně. Detektivové musí zjistit, zda se někdo skutečně pokusil krásnou dámu Ivanku zavraždit nebo ji zasáhla zbloudilá střela z pušky neznámého myslivce či pytláka.

Případ vypadá zprvu nejasně. Netrvá to však dlouho a dojde k dalšímu incidentu. Od té chvíle nabírá pátrání na obrátkách. Vyřešit složitou hádanku nebude snadné a na vyšetřovatele čeká nejedno velmi překvapivé zjištění.

Dominik Dán je znovu ve výtečné formě. Příběh má spád, tempo, zajímavý vhled do práce policejních detektivů i tradiční třešinku na dortu v podobě černého humoru. Nejmenší člen party Kuky, oblíbený terč vtípků svých kolegů, tentokrát nebude zahradničit, ale učit se hrát šachy.

Autor je skvělý vypravěč, který upoutá čtenáře od úvodní kapitoly. A nezáleží na tom, zda jde o pravidelného konzumenta „dánovek“ nebo milovníka detektivek, který drží Dánovu knihu v ruce poprvé. Stále platí, že s jeho knihami se dá začít od kteréhokoliv dílu.

Dáma kontra střelec je čtivá, dobře řemeslně zvládnutá a napínavá detektivka. Směs poctivé policejní práce, uvěřitelných postav, nízkých lidských pudů a humoru. Příběh, v němž dlouho chybí podezřelí, se vyloupne v dobře seskládanou hádanku, která na samotném závěru příjemně a netradičně překvapuje.

Moje hodnocení: 95%

Autor: Dominik Dán
Název: Dáma kontra střelec
Počet stran: 336
Nakladatelství: Slovart
Vydáno: 05/2023

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Šamánková | sobota 29.7.2023 13:02 | karma článku: 5,53 | přečteno: 216x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21