Chlapec z lesů

Zmizení mladé středoškolačky, kterou dlouhou dobu šikanovali její spolužáci, vyvolá řadu otázek. Když se ztratí i strůjce obtěžování, rozbíhá se pátrání. Kam oba zmizeli? A jací strašáci z minulosti jejich rodičů vyplují napovrch?

Známý a oblíbený ostřílený mazák knižních thrillerů, americký spisovatel Harlan Coben, má svém kontě už přes tři desítky knih. Mnoho z nich vyšlo i v českém překladu, tou nejnovější je pak román s názvem Chlapec z lesů, který přináší další autorův tolik typický spletitý a propletený napínavý příběh.

Chlapcem z lesů je muž jménem Wilde. Před třiceti lety ho jako malého kluka nalezli v lesích, kde přežíval zcela sám. Nepamatoval si na nic ze své minulosti. A nic se na tom od té doby nezměnilo. Dodnes se nepodařilo zodpovědět otázku jeho původu ani to, jak se v lesích ocitl. Chlapec byl tehdy dán do pěstounské péče, poté vystudoval a zúčastnil se armádních vojenských akcí. Dospěl do uzavřeného, inteligentního a bystrého muže. Minulost ho zformovala do člověka milujícího samotu a volnost, který žije v úsporném domečku hluboko v lesích.

Když zmizí mladá dívka Naomi, osloví právě Wilda jeho dávná přítelkyně, slavné právnické eso Hester Crimsteinová, s prosbou o pomoc. Její vnuk ji totiž požádal, aby se nezvěstnou dívku pokusila najít. Krátce nato se pak ztratí také Naomin spolužák, syn bohatého televizního producenta, který dívku spolu s kamarády dlouhou dobu šikanoval. Kam se oba mladí lidé poděli? A jakou to má spojitost s kandidátem na prezidenta, v souvislosti s nímž se rojí spekulace, že by údajně měly existovat kompromitující videa, na nichž se kdysi dopustil zločinu?

Harlan Coben je rozený vypravěč a dokládá to i tentokrát. Příjemný vypravěčský styl noří čtenáře do příběhu, v němž nechybí napětí ani překvapení. Odpovědi na otázky přicházejí průběžně, pokaždé když je některá z nich zodpovězena, vynoří se jinde další.

Postavy jsou zdárně propracovány, oplývají charismatem a oparem tajemství. Wilde i stárnoucí právnička Hester si brzy získávají čtenářovy sympatie. Odtažitý, samotářský a zároveň dobrosrdečný Wilde, který pracuje s vojenskou razancí a neohrožeností, vzbuzuje zvědavost už jen svojí osobou. Ráznost a profesionalita jdou u Hester zase ruku v ruce i s drobnou a vkusnou romantickou vsuvkou, v níž se objevuje rudnutí tváří a počínající zamilovanost.

Harlan Coben jako mistr spletitých a propracovaných zápletek ani v této knize nejde jinou cestou, byť možná tentokrát o malinko na propletencích ubírá. Všechno to začíná vyšetřováním po pohřešovaných osobách, postupně se to ale mění v mnohem víc. Je tu politika, šikana, trocha romantiky i rodinných dramat.

Chlapec z lesů je vydařeným thrillerem, který nabízí napětí, překvapení i propracovanou zápletku.

Moje hodnocení: 80%

Autor: Harlan Coben
Název: Chlapec z lesů / The Boy from the Woods (2020)
Počet stran: 384
Nakladatelství: Euromedia Group - Kalibr
Vydáno: 09/2020

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Šamánková | pátek 30.10.2020 17:05 | karma článku: 7,10 | přečteno: 510x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53