Cestující - nechtěný poutník Německých říšských drah

Židovský obchodník jako bludný cestující pendlující vlakem z města do města. S nadějí, vztekem, zmarem i zoufalstvím na cestě za pochopením nepochopitelného. Do jakého cíle nakonec na říšských drahách doputuje?

Otto Silbermann je německý židovský obchodník a vážený člen komunity. Události jedné listopadové noci roku 1938 ho však vyženou z domu a udělají z něj Žida na útěku. Příbuzní, přátelé, lidé okolo jsou zatýkáni nebo náhle mizí. Otto před nacistickými perzekutory utíká a ve své firmě se mu daří zachránit i nějaké ze svých peněz.

S aktovkou plnou bankovek usedá Otto na vlak. Žije nadějí, že se mu podaří překročit hranice a uprchnout do zahraničí. S každou další cestou, kterou na říšských drahách absolvuje, a každým dalším nezdarem, který ho potká, ale roste jeho beznaděj i strach nad bezvýchodností děsivé reality. Tráví dny ve vlacích, na nástupištích i v nádražních restauracích a sleduje okolní svět. Tak děsivě, k nepoznání jiný. Naplněný lhostejností, nenávistí, odporem k Židům...

Cestující - to je název znovuobjeveného románu, který napsal Ulrich Alexander Boschwitz během čtyř týdnů v reakci na Listopadový pogrom roku 1938. Boschwitz emigroval z Německa spolu se svou matkou v roce 1935 do Skandinávie. Tady vydal svůj první román. Jeho úspěch mu umožnil studovat na pařížské Sorboně. Když se dozvěděl o listopadových událostech v Německu, sepsal v reakci na ně během pouhých čtyř týdnů příběh Cestující.

Cestující vyšel už na jaře 1939 v londýnském nakladatelství a nedlouho poté také v USA. Krátce před válkou byl Boschwitz navzdory svému židovskému původu v Anglii internován jako „nepřátelský cizinec“ a přepraven do trestaneckého tábora v Austrálii, kde zůstal do roku 1942. Zpáteční cesta se mu stala osudnou. Loď, na které cestoval, byla napadena a potopena německou ponorkou. Boschwitz zemřel v pouhých 27 letech. Ačkoliv došlo po válce k několika pokusům vydat knihu i v německém vydání, stalo se tak nakonec teprve v loňském roce.

Boschwitzův příběh s mrazivou přesvědčivostí reflektuje zvrácenost nacistické ideologie. Jeho hlavní hrdina se musí pokoušet pochopit nepochopitelné. Na své pouti zažívá mimořádný emoční kolotoč. Absurdita událostí u něj střídá hněv, vztek, smutek, bolest, strach i nenávist a rezignaci.

Cestující je silný a velmi smutný román s vydařenou psychologickou rovinou a s částečně autobiografickými prvky, který rozhodně stojí za přečtení.

A rovněž je to román, který si v každém případě zasloužil vyjít v  autorově rodné zemi o mnoho let dříve! Jako sebereflexe německých dějin. A ne jako vhodná „berlička“ v době uprchlické krize…

Moje hodnocení: 85%

Autor: Ulrich Alexander Boschwitz
Název: Cestující / Der Reisende
Počet stran: 288
Nakladatelství: DOBROVSKÝ - edice Kontrast
Vydáno: 04/2019

Autor: Eva Šamánková | pondělí 17.6.2019 8:18 | karma článku: 11,79 | přečteno: 604x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53