Inženýrský orgazmus, opičáci a Linux

Co je to inženýrský orgazmus ? Stav, při kterém je člověk opojen úspěchem překonání určitého technického problému, výzvy, která rozohní mozek, oči i srdce, do krve vlije injekci adrenalinu a nedá spát, byť by to byla třeba i jen malá logická záludnost; "velký krok pro člověka, malý pro lidstvo a ještě menší pro rodinu".

internet

Aneb jak řekl Nikola Tesla
“I do not think there is any thrill that can go through the human heart like that felt by the inventor as he sees some creation of the brain unfolding to success... Such emotions make a man forget food, sleep, friends, love, everything.”

Nic tak zvláštního se nestalo. Po tři noci jsem tvořil záplatu linuxového programu Wine (umožňuje pod Linuxem spouštět aplikace napsané pro Windows), jehož chyba mi nedovolovala využívat můj oblíbený šachový program. Pro nezúčasněného nudná nezajímavá záležitost, pro zasvěceného banální trivialita, asi tak jako kdyby se někdo rozplýval, že si koupil kolo a rozjel se po chodníku.
Svět je ale hned optimističtější, lepší, dostává smysl, byl vytvořen malý krůček směrem k jeho dokonalosti. :)

Mám rád techniku, je čistá, nesobecká, inspirativní, technická kreativní tvorba je obrovsky pozitivní, je snahou docílit nějakého zlepšení, něčeho kladného.

Naproti tomu plno společenských činností (jejichž nutnost nevyvracím) je založeno na negativních cílech, na co největším obohacení sama sebe (obchod), na přechytračení někoho jiného (právo), na uspokojení svého ega a touhy po moci a vyniknutí (politika a šoubiznis).

Škoda, že víc lidí se věnuje tomu druhému.

Ale asi to tak musí být, někdy je potřeba se prát sám za sebe; život je boj, společnost džungle a v ČR je plno primitivních opičáků ...

A na závěr ještě překvapivá pointa.

Po tom, co jsem strávil další týden v Linuxu opravováním různých dalších aplikací, jsem to vzdal ...

Asi po čtyřech letech jsem na notebook vrátil (legální) Okna (takové radikální přeinstalování už jsem ale zažil několikrát). Došly mi zkrátka opět nervy, Linux je skvělý, má obrovský potenciál, principiálně toho umí hrozně moc, ale už se nechci rvát s tím, aby program fungoval nebo abych našel jeho ekvivalent (a naučil se ho), prostě potřebuji programy používat a ne spravovat ...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Saiko | úterý 21.10.2008 8:22 | karma článku: 14,54 | přečteno: 1567x