Ostře sledované dolary

Podle posledních zpráv se Čína snaží vyměnit papír za měď a hliník. Dobrý obchod. Kurz je naprosto úžasný. Tři gramy papíru za kilogram mědi. Jak je tohle možné? Na tom papíru je totiž tiskárnou cenin vytištěno, „In God we trust“ a jsou to dolary. Současná cena je zhruba čtyři dolary za kilogram a Čína se tak zbavuje zřejmě nejhorší komodity, kterou je dnes možné vlastnit. Potištěného papíru.

Proč? Odpověď je jednoduchá, stačí číst mezi řádky. Když pominu oslavovaný projev Baracka Obamy v Praze o jaderných zbraních, který nám toho mnoho důležitého neřekl, tak před tím, se na summitu G20 v Londýně vyjádřil naprosto jasně. Doporučil Evropě, aby do ekonomiky nalila další miliardy eur. Jinými slovy, my to hodláme udělat a pokud vy ne, tak se nedivte. Ještě jinými slovy, hodláme tisknout peníze. Nehodláme platit naše dluhy férovou cestou a navíc se hodláme dále zadlužovat. Doporučuje to totiž devět z desíti amerických finančníků, odchovaných Alanem Greenspanem, bývalým centrálním bankéřem FEDu.

Alan Greenspan říká, že s inflací se lze vypořádat, s deflací nikoliv. Deflace je pokles cen, což je to, čeho jsme dnes dennodenně svědky. Výhody poklesu hodnoty dolaru jsou také zřejmé. Podpoří to domácí produkci v tom směru, že velmi zdraží dovoz, velmi zlevní ropu. Tedy pokud ještě někdo bude americkou měnu akceptovat jako platidlo. Je to tanec na ostří nože, těžko říci jakou obuv si nazout.

Co to znamená pro Evropu? Totéž co pro Čínu. Co to znamená pro Česko? Totéž co pro Evropu. Pokud má Česká republika nějaké dolarové rezervy, bylo by možná lepší je vyměnit za něco hmatatelnějšího. Za měď, hliník, zlato, stříbro a další podobné komodity, které vzhledem k omezené produkci nelze tak rychle devalvovat.

Nebo se vydat stejnou cestou a tisknout love, k čemuž se u nás chystá ČSSD pokud vyhraje volby. V zásadě se asi nedá říci, že by to byla cesta úplně špatná. Pokud se tou cestou vydají všichni ostatní, tak nám stejně nic jiného nezbude. Je to prostě jen jedna z variant a pokud ji zvolil nejmocnější stát světa...

Co tedy s tím? Asi by měla být cesta někde mezi. Protože jen tím, že občas poškrtáme nuly na bankovkách a vytiskneme nové, se krize nezbavíme.

Zajímavé odkazy:
http://www.financninoviny.cz/zpravy/obama-summit-g20-o-krizi-musi-prinest-jednotu/368326 http://ekonomika.idnes.cz/obama-ekonomika-dela-pokroky-ale-stale-neni-z-nejhorsiho-venku-pb3-/eko-zahranicni.asp?c=A090414_214738_eko-zahranicni_lf http://zpravy.kurzy.cz/167101-cena-medi-nezadrzitelne-roste/ http://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Greenspan

Autor: Vít Šafránek | pondělí 27.4.2009 7:48 | karma článku: 18,87 | přečteno: 1533x
  • Další články autora

Vít Šafránek

Divný roky

21.9.2020 v 11:15 | Karma: 18,47

Vít Šafránek

Zeman a Šlouf na věčné časy

11.1.2013 v 14:24 | Karma: 13,53

Vít Šafránek

Čert pro Klause

14.12.2012 v 16:11 | Karma: 15,53