Zohavení z parfumerie

Která žena by nechtěla být krásná a žádoucí?                                                                               . Aspoň na čas...          

"To není bělidlo," říkala moje kamarádka v Dakaru, když si každé ráno natírala obličej, krk a ruce drahým tělovým mlékem koupeným v lékárně, "to je jen rozjasňovač".

Půjčila jsem si od ní - zatímco před zrcadlem pověšeným na zdi domu vedle koupelny nanášela na kůži nové a nové vrstvy přípravku - bílou plastovou láhev a začetla se do složení. "Dvě procenta hydrochinonu", psali tam.

"Je to hezčí, když jsem trošku světlejší," říkávala stejným tónem, jakým by mi Češka s kysličníkem na hlavě tvrdila, že být blond je sexy. Nevěděla jsem, co je hydrochinon, ale tmavé zanícené pupínky v Bintině tváři jsem přehlédnout nemohla.  

V  lékárnách volně bez předpisu, v prodejnách kosmetiky, na tržištích i od podomních obchodníků nakupují Senegalky zesvětlovací a bělící krémy s obsahem kortikoidů, rtuti a hydrochinonu. Některé z umělých hormonů, obsažených v této kosmetice, nesmějí být vůbec prodávány. Maximální povolené množství hydrochinonu – fenolu, který napomáhá odstraňování melaninu z buněk pokožky – ve volně prodejné kosmetice jsou 2%, pro léky na předpis platí  horní hranice 4% účinné látky v přípravku. 

"Ve skutečnosti," přiznává jeden z dealerů této kosmetiky, "se na obalech sice uvádí dvouprocentní obsah, ale v těch krémech je ho víc než 5%."  

Krémy pak mají vyšší účinky – ty očekávané i ty nežádoucí. Při delším používání způsobují popáleniny, jizvy, závažné formy akné, plísně, destrukci kůže, leukémii, nádory.  Látky pronikají kůží do organismu a matkám, které v těhotenství používaly bělící krémy s hydrochinonem, se rodí děti s nižší porodní váhou. Nebo ještě hůř – kojenci rovnou umírají na otravu rtutí z přípravků, kterými se jejich matky natírají během gravidity a kojení. 

Móda drastického bělení pleti, stará teprve padesát let, odolává všem vzdělávacím kampaním, poukazujícím na její rizika. Ženy podléhají ohromnému tlaku - i ta, která se bojí o své zdraví, pravděpodobně nedokáže ignorovat nepřítomnost velmi tmavých žen v reklamách, nebude moci donekonečna opomíjet fakt, že všechny kamarádky se zesvětlují nebo odolávat více či méně otevřenému naznačování milence nebo manžela... a tak si i ty obezřetné nakonec koupí svůj první kelímek zesvětlovacího krému. Zařadí se tak mezi miliony zákaznic, věrných zesvětlovadlům bez ohledu na svůj věk, ekonomický statut nebo vzdělání. Průzkum prováděný mezi zesvětlenými ženami ve čtvrti Medina v Dakaru ukázal, že 74% z nich začalo tyto látky používat pod vlivem kamarádek, 30% dotazovaných se bělí k vůli manžela. K odolávání je potřeba relativně velká dávka osobního odhodlání: některé zdroje uvádějí že tam, kde se setkává větší společnost na křtinách, svatbách a dalších oslavách – zůstávají s módou nejdoucí  "nebělené" ženy na okraji společnosti, "bělenými" opomíjeny.

I většina místních hvězd pop music sahá po bělících krémech.

 

Jednou z mála světlých (tedy vlastně tmavých) výjimek je zpěvačka Coumba Gawlo.


Coumba Gawlo - CoolUploaded by ice-up. - Explore more music videos.

 

"Babičkovské recepty", zahrnující pleťové masky z vaječného bílku, mléka a citronové šťávy, papájové mýdlo nebo rýžovou koupel, upadají v zapomnění - citron nebude nikdy tak účinný jako kortikoidy. Není divu, že dermatoložka nemocnice Dantec pak konstatuje: "šest z každých deseti případů vážných infekcí a poškození kůže, které v naší ordinaci vidíme, je způsobeno bělícími krémy."  

 

Přesto se jich v Dakaru denně prodají desítky kartonů. A ženy neváhají za "krásu" náležitě zaplatit – nejlevnější bělící přípravky jsou domácí výroby nebo pocházejí z Pobřeží slonoviny, či Mali a jejich cena začíná na pětadvaceti korunách. Jedno balení krému americké nebo evropské provenience se dá pořídit za sedmdesátinásobek této částky.  

 

Jedenadvacetiletá Munás zaplatí za své dvě dávky bělidla denně v přepočtu dva tisíce korun za měsíc. Doufá, že si svůj "koníček" bude moci dovolit vždycky – používání bělidel kromě rakoviny kůže a dalších zdravotních důsledků přináší i psychickou závislost.

 

"Ženy mají pocit, že kdyby krémy přestaly používat, nebudou to už ony," tvrdí dermatoložka.

 


Téléjournal - Changer de teint au péril de sa vieUploaded by radio-canada. - Up-to-the minute news videos.

 

Článek publikován v roce 2009 na stránkách http://manzelka.bloguje.cz

 

 

Foto v perexu: http://freedigitalphotos.net

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karíma Sadio | středa 29.9.2010 11:31 | karma článku: 13,21 | přečteno: 2363x
  • Další články autora

Karíma Sadio

Hanebnost Sira Nicholase Wintona

26.12.2014 v 8:46 | Karma: 23,40

Karíma Sadio

Srdce temnoty

11.11.2014 v 8:01 | Karma: 13,12

Karíma Sadio

Dva roky v zemi hrochů

29.4.2013 v 9:32 | Karma: 7,90

Karíma Sadio

Chuděry singles!

5.4.2013 v 20:32 | Karma: 19,83

Karíma Sadio

Manželství a strach

4.8.2012 v 17:51 | Karma: 14,66