Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
W

Wendolene

19. 10. 2009 20:52
Pravdivy postreh

Mate li jedno dite, okoli se divi : A kdy budete mit dalsi?

Mate li dve: Vic uz asi neplanujete, ne?

Tri deti: To se vam asi stala nehoda, ze?

Ctyri deti: Ty jo, ti nevi, kdy prestat...

Osobne odsuzuji rodinu s hodne detmi, nemuzou li je rodice uzivit. Ovsem pokud ma manzelsky par deti rad, mohou si to financne dovolit a budou se detem vazne venovat, tak proc ne? Neco jineho je mnohopocetna rodinka u nasich spoluobcanu, kteri je maji jako stroj na socialni davky.

0 0
možnosti
C

Cheorchia

16. 10. 2009 10:09
4 deti :)

Sousedka,mimochodem  mila a hezka pani ma 4!!! kluky 19-16-7-4 roky myslim.

Je na ne sama,protoze manzel ji zemrel.

Presto jeji kluci,mi v celem dome jako jedinni podrzi dvere,kdyz jdu s kocarkem,nahlas pozdravi a chovaji se hezky k okoli.

Je to presne o tom,ze se jim máma venuje.

To se za penize koupit neda.

0 0
možnosti
JNN

Jezdím na neutrál

15. 10. 2009 15:58
A víte, co mi ještě vadí?

Jedeme-li do ZOO, na hrady, zámky, aquaparku, či kamkoliv, všude je rodinné vstupné....  ale v 90% případů jsou rodinné 2 dospělí a max. 2 děti. Že by mohl mít někdo dětí víc, s tím se nepočítá.......:-/

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

15. 10. 2009 16:08
Re: A víte, co mi ještě vadí?

Tak u tohoto tak nějak počítám s tím, že za třetí a další děti je plná cena (to už mi víc vadil "poplatkový strop" u lékařů a v nemocnicích 5000 Kč/jakákoli osoba/rok, což u rodiny o čtyřech dětech znamenalo 30.000), ale už mě i příjemně překvapilo herní centrum, kam můžete přivést děti až 4, doložíte-li, že jsou vaše.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

15. 10. 2009 15:28
Také autorka zapomíná

   Zapomíná, že nechceme jakékoliv občany (nejdřív novorozence, pak dítka), ale občany řádně vychované.  Větší počet dětí si mohou dovolit lidé, kteří na to mají (kteří to jsou? - to záleží na jejich úvaze).

   Zapomíná, že již dnes platí rodič daň (pokud má příjem i druhý manžel): při jednom dítěti až od hrubého příjmu 14.600 Kč/měs., při dvou dětech od hrubého příjmu  19.000.  Dvě děti snad může mít každý, bez naší pomoci, ne?

Dále: při třech dětech se začíná daň platit (v případě, že je manželka bez příjmu) od 23.400 a při čtyřech od 27.800.  Takže reálná úspora vzniká, pokud člověk bere 40 tis. hrubého (a manželka má příjem alespoň  2 M).  To KDU-ČSL chce?

   Zapomíná, že dítě je především členem rodiny a že je úkolem rodiny své děti zabezpečit.

   Zapomíná (a to zejména, jako ostatně všichni sociální inženýři), že většina řádných rodin se nerozhoduje o dalším dítěti podle toho, zda bude mít o pět či šest stovek nižší daň.

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

15. 10. 2009 15:44
Re: Také autorka zapomíná

Autorka nezapomíná. Tento článek není o penězích, ale o tom, jak se společnost dívá na vícečetné rodiny. Sociální politiky státu se článek nijak nedotýká.

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

15. 10. 2009 15:01
Opět nesrozumitelný článek, tedy vysvětlení:

Nejedná se o kritiku bezdětných ani o volání po výhodách pro početné rodiny. Jde o soukromý povzdech nad tím, že velká část (české) společnosti se na (i spořádané) rodiny s více dětmi dívá spatra a s předsudky. A o vyjádření názoru, že by bylo spíš logické, aby takovým rodinám v současné demografické a ekonomické situaci společenská prestiž stoupala, než aby klesala k bodu mrazu.

0 0
možnosti
MS

mirda34

15. 10. 2009 15:32
Re: Opět nesrozumitelný článek, tedy vysvětlení:

Tak teď už to chápu. A víte jak se kouká na vícečetné rodiny třeba v USA(já vím, že my nejsme USA, ale v mnoha ohledech se kultury prolínají) na jako velmi bohaté, protože si to mohou dovolit. Peníze samozřejmě nejsou vše a štěstí zi za ně nekoupíš :-) .A fakt je že pozice rodiny v Americe je poměrně pevná, ale třeba se to ještě srovná až si užijeme kapitalismu.Ale možná je to jen tím, že Češi nejsou zvyklí na cokoli co je jiné.

0 0
možnosti
JN

5alfa

15. 10. 2009 13:18
Krása...

Ano, tohle je další rozměr v tom, že nemít děti nemusí znamenat "jen" mít potíže s penzí. Mnozí bezdětní si třeba i našetří...

Ale jen aby pak jako penzisté nenadávali, že v obchodech, na úřadech, v nemocnicích pracují muslimové a nebo Vietnamci, když "nejsou naše české děti, později naši čestí praceschopní spoluobčané"...

A že pak svou práci vykonávají spíše ve standardech své vlastní země, nikolivek rozvinuté eurocivilizace.

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

15. 10. 2009 14:52
Re: Krása...

Ehm, a jak poznáte na úřadě, v obchodě či v nemocnici pracujícího muslima?

0 0
možnosti
MS

mirda34

15. 10. 2009 12:22
Jestli

Jestli ono to nebude tím, že jak jste napsala, že v 19. stol. bylo běžné...., ale jestli jste si nevšimla máme století 21 :-).Nebyla tak v té době tak trochu levná pracovní síla .-))

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

15. 10. 2009 12:59
Re: Jestli

V té době hlavně na počtu hospodářsky činných dětí závisel život rodičů, případně budoucnost statku nebo řemesla. Lidé se chovají pragmaticky, ze stejného důvodu už u nás mají děti méně, stejně jako v rozvojových zemích (kde důvody přetrvaly) přetrvává vysoká porodnost.

0 0
možnosti
IH

misaviki

15. 10. 2009 11:26
Každého věc

Myslím že to je každého věc kolik má dětí. Kdo chce více dětí, má je bez ohledu na peníze. Naopak, často kolem sebe vidím dost bohatých, co mají jen jedno robátko. Já také odsuzuji proč má někdo více dětí - ale pozor, jen v souvislosti s tím, když si ten dotyčný stěžuje. Nemá si co stěžovat, když chce mít hodně dětí, musí počítat s tím, že to něco stojí. Jinak je mi to naprosto jedno, každého věc jak si zařídí život. Ze svého okolí znám případ, kdy 18 s 20 počali plánovaně dítě a rok potom další. Neustále jen naříkají že nemají to či ono, přes půl jejich příjmů spolyká nájem a nemají vůbec nic, chybí jim na všech stranách. Jsou rádi když jdou v neděli na oběd k rodičům. A viníkem je pochopitelně vláda. Já je opravdu nelituji, dobře jim tak. Děti mohli mít např. za 5 let, kdy si něco našetřili a pořídili.

0 0
možnosti
L

lesicatko

15. 10. 2009 10:51
Zopár nepresností

Na to, aby národ bez imigrácie nevymieral treba nie 2,4 ale 2,1 dieťaťa na ženu - tá vyššia hodnota platí pre krajiny s vysokou detskou úmrtnosťou, čo samozrejme ČR nie je.

Túto hodnotu / 2,1 /  má USA a bližia sa k tomu krajiny v Európe, kde vedia najlepšie sklbiť prácu a rodinu - typicky Škandinávia.

Inak nepomôže žiaden spoločenský tlak ani slovné proklamácie  na pozdvihnutie viacdetných rodín, ono skutočne mať menej deti alebo žiadne je v dnešných podmienkach výhodnejšia životná stratégia.Preste ste to vystihli s tým presunom funkcií rodiny na štát. To, že potom dramaticky poklesla pôrodnosť hlboko pod záchovnú úroveń je  /aj / toho dosledkom .ako možná cesta späť sa dnes zdá práve to sklbenie práce a rodiny, ktoré musí byť natoĺko výhodné, aby mať dieťa / deti / neznamenalo radikálne zníženie životnej úrovne. Inak sa ľudia pre to väčšinovo nerozhodnú.

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

15. 10. 2009 12:59
Re: Zopár nepresností

Děkuji za opravu.

0 0
možnosti
RH

Misterio No.1

15. 10. 2009 10:41
Mejte si deti kolik chcete...

...kdyz na to mate. Ale nechtejte po me, abych to sponzoroval ze svych dani! Jestli mate vic deti, tak sice vic utratite, ale vase deti vam to (snad) jednou vrati. Jestli ne, tak jste je vychovali spatne.

Navic - vsichni by meli odvadet do statni kasy stejne (rovnou dan), protoze bez ohledu na to, kolik kdo vydelava, vyuzivame sluzby statu vice-mene stejne (policie, justice, zdravotnictvi).

0 0
možnosti