Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vůbec je málo, třikrát je moc?

Když letos v srpnu přišla Československá strana lidová s návrhem na zrušení daní pro početné rodiny, rozvlnila se internetová síť v Česku nesouhlasnými názory: proč by měli ostatní lidé podporovat nerozumně se množící příživníky? Jen vzácně si čtenáři (na které spojení "rodiny s více dětmi" většinou zapůsobilo jako muleta na býka) všimli, že ČSL chtěla snižovat, případně rušit daně, tedy to, co do státní pokladny odvádějí pracující rodiče více dětí.

Díky statistikám víme, že Česká republika patří od roku 1994 mezi "vymírající" země. Demografičtí odborníci nám (doslova) malují, jak Čechů ubývá a ubývat bude, a upozorňují, že k zajištění prosté reprodukce - udržení stávajícího počtu obyvatel - je nutné, aby každá žena porodila v průměru 2,4 dítěte. Ekonomové vypočítávají, jak se stárnutí populace a úbytek produktivních sil neblaze podepíše na hospodářském vývoji a sociálním systému. Politikové podotýkají, že dnešní baby boom je jen dočasný a porodnost je třeba zvýšit trvale.


Občané tyto závěry nezpochybňují, ale často dodávají: nemůžeme mít víc dětí, protože je to drahé, musíme chodit do práce, chceme se svému dítěti věnovat...Existuje tisíc a jeden důvod, proč (dobrovolně) bezdětní lidé, rodiče jedináčků nebo dvou dětí nemají dětí víc - ale málokdy uvedou důvod z nejdůležitějších: postoj společnosti k rodinám s více dětmi.Mít víc než dvě děti je "divné", podezřelé, bezmála znak asociálnosti.


Přitom ještě v devatenáctém století u nás bylo běžné, že páry měly obvykle kolem deseti dětí - Božena Němcová byla z dvanácti dětí a Svatopluk Čech ze šestnácti. Před rokem 1880 absolvovala průměrná česká žena během manželství osm až devět porodů, v roce 1936 už jen tři.  Příčinou změny geografického chování byla nejen tehdejší změna pohledu na budoucnost, vztahu k sexu a k církevním nařízením a kvantitativní nárůst vzdělanosti, ale zřejmě i snižování dětské úmrtnosti a společenské změny, které zabezpečení starých lidí přesunuly z beder rodiny (více dětí = více přeživších dětí = větší šance na zajištění ve stáří) na stát. To, že staré lidi živí mladí, jsme od té doby zapomněli stejně snadno, jako jsme zapomněli, že hovězí na plastikovém tácku v supermarketu pochází ze živé, teplé, chlupaté, páchnoucí a bučící krávy.

Mé dvě děti byly ještě malé, když se mě ptala starší paní ze sousedství: "Nechcete už mít další, že ne?" A posléze: "To jste tak bohatí? Já četla, že dítě stojí milion! Já pořád říkám dceři, že jedno dítě už jí stačí..."Paradoxem je, že má-li sociálně slabší rodina jedno dítě, nikdo se nad tím nepozastavuje; ekonomicky lépe postavená rodina, která má čtyři děti (a může jim, z hmotného hlediska, dát víc než ona první rodina svému jedináčkovi), je okukována "přes prsty".

S jedním nebo dvěma dětmi je rodina "nenápadná". Pokud jsou děti tři a víc, všímavosti okolí se nevyhne. Pozornost bývá milá - jako matce tří dětí už se mi nestává, že by mi nikdo nepomohl se zavazadlem nebo s kočárkem (je-li nutno), v obchodě nás lidé ve frontě pouštějí dopředu, na poště kvůli nám na chvíli otevřou zavřenou přepážku, autobusy neujíždějí před nosem a řidiči nám dávají přednost na přechodu - i méně milá.Jako matky jednoho a dvou dětí se mě lidé neptávali - s úsměvy hodnými Giocondy - "a už končíte, nebo budete mít ještě další?". Každý problém, kterému jako rodina nebo jednotlivci čelíme, ať už s dětmi má co do činění nebo ne, je vztahován k počtu dětí v domácnosti. "To je ten, co má tolik dětí," mluví nadřízený o mém trojdětném choti; mně, když jsem na jiných webových stránkách před několika týdny zmínila, že jako rodina potřebujeme co nejrychleji našetřit několik (mnoho) set tisíc korun, kdosi napsal "nemáte mít tolik dětí, když nemáte peníze".U rodiny s více dětmi je jasné, že se o svá holátka nestará ("na tohle už nebudete mít čas, když máte ty děti tři"), že je zaručeně nezajistí ("to pro vás bude možná drahé") a je nezodpovědná ("víte, že kojení není antikoncepce?").

Jako by zodpovědnosti za jedno dítě bylo méně, než zodpovědnosti za šest dětí. Jako by se čas nedal trávit se všemi dětmi společně. Jako by"výchova" byla věcí jednoho rodiče a jednoho dítěte a ne celé rodiny. Jako by finanční a rodinná situace kohokoli na světě byla jednou provždy daná a nezměnitelná.Pro oko veřejnosti je z nějakého důvodu přijatelnější, investuje-li rodič desetitisíce ročně do tenisu nebo sběru známek, než když se rozhodne je investovat do výchovy (dalšího) dítěte.

Rodina se třemi nebo čtyřmi dětmi může potomkům skutečně koupit jen třetinu nebo čtvrtinu toho, co by mohla koupit jedináčkovi. Ale láska ani společně trávený čas se nedělí a rodinné zázemí za peníze nepořídíme. 

Kromě toho, maso na tácku je z živého zvířete a o staré lidi se někdo postarat musí.

http://gisak.vsb.cz/~iva026/SEG/source/Geog_obyv.pdfhttp://www.euroekonom.cz/analyzy-clanky.php?type=jz-demografieMilena Lendererová, Karel Rýdl: Radostné dětství? (Paseka, 2006)Obrázek: http://www.freedigitalphotos.net/

Autor: Karíma Sadio | čtvrtek 15.10.2009 10:12 | karma článku: 20,85 | přečteno: 1562x
  • Další články autora

Karíma Sadio

Hanebnost Sira Nicholase Wintona

Nicholas George Winton se do povědomí světové veřejnosti zapsal tím, že v rámci dobrovolnických akcí na záchranu Židů a dalších ohrožených lidí na nacisty okupovaných územích zařídil v roce 1939 odjezd 669 dětí z Československa do Velké Británie.

26.12.2014 v 8:46 | Karma: 23,40 | Přečteno: 3895x | Diskuse| Politika

Karíma Sadio

Srdce temnoty

Středoafrická republika, dříve nazývaná Ubangi Šári, je proslulá množstvím hmyzu, který v ní žije. Za těchto okolností není divu, že střední Afrika přitahuje pozornost entomologů. Kolega bloger Martin Konvička není výjimkou. Poslední článek pana Konvičky se ale bohužel týká výhradně politické situace ve Středoafrické republice a je plný omylů a nepravd.

11.11.2014 v 8:01 | Karma: 13,12 | Přečteno: 753x | Diskuse| Politika

Karíma Sadio

Dva roky v zemi hrochů

O Mali se v médiích v poslední době hovořilo hlavně v souvislosti s pokusy Tuarégů a islamistů získat vládu nad regionem.

29.4.2013 v 9:32 | Karma: 7,90 | Přečteno: 535x | Kultura

Karíma Sadio

Chuděry singles!

Než se moderními médii zmatené třiceti- a víceleté ženy rozkoukají, ujede jim vlak. V mládí se to moc pěkně poslouchá i proklamuje: můžete si dělat co chcete, žádné pánské ponožky poházené po koberci, žádné nevhodné poznámky a nepříjemné otázky, máte čas sama na sebe, na práci, na zábavu. Za pár desetiletí z takových větroplašek ale budou opuštěné ženské bez rodiny, bez vnoučat a bez pomoci.

5.4.2013 v 20:32 | Karma: 19,83 | Přečteno: 2894x | Diskuse| Společnost

Karíma Sadio

Manželství a strach

Má žena, která se bojí, že jí manžel unese dítě do zahraničí, právo (a možnost) informovat úřady? Jak daleko smí taková matka zajít? Co je přijatelné právně... a co morálně?

4.8.2012 v 17:51 | Karma: 14,66 | Přečteno: 2610x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 155
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2934x
Láska nedává nic než jen sebe a nebere nic, co sama nemá.
Lásce nic nepatří, ale ani ona nikomu nepatří.
Lásce totiž zcela stačí samotná láska.
Milujete-li, neměli byste říkat "Bůh je v mém srdci", ale raději říkejte "Já jsem v srdci Boha."
A nemyslete si, že lásce můžete určovat směr, protože láska, pokud jí stojíte za to, určí směr vám.
(Džibrán Chalíl Džibrán, Prorok)