Pravděpodobně kradete. Odpřisáhněte, že ne!

Obálka se tvářila jako ty, které obvykle přinášejí nevyžádanou reklamu od společností, získávajících adresy potenciálních klientů kdovíkde.


Rozložila jsem list v ní ukrytý, a začetla se. Ve "věci pravděpodobného užívání nelegálního softwaru ve vaší firmě" mě oslovuje Business Software Alliance z Londýna.

 

Žádá mě, abych prověřila, zda používám legální software, a "eventuálně zjednala nápravu". Pokud dojdu k závěru, že můj software je legální a používám ho v souladu s licencí, nechť do čtrnácti dnů vyplním, podepíši a orazítkuji prohlášení, že používám pouze legální software a dbám na dodržování autorských práv, a odešlu na elektronickou adresu BSA.

 

Dále mě dopis upozornil, že "užívání nelegálního softwaru představuje...značné riziko. Za porušování autorských práv může soud uložit vysoké peněžité tresty, či dokonce uložit trest odnětí svobody až do výše osmi let."

 

V prvním pohoršení jsem společnosti odepsala, že nemám skener, nemám razítko, už dávno nemám firmu, na její bývalé adrese se nezdržuji a veškerý software, který používám, jsem koupila se všemi příslušnými certifikáty a nálepkami na originálních nosičích za vlastní peníze, pro každý z mých počítačů zvlášť.

 

Určitě je užitečné dávat podnikatelům na vědomí, že existuje legalizační program softwaru. Bezpochyby není na škodu připomínat, že licence počítačových programů by se měly dodržovat.

 

Ale posílat lidem osobní dopisy o tom, že pravděpodobně používají nelegální software (tj. kradou) a vyhrožovat "vysokými tresty"?

 

Ne že by používání nelegálního softwaru u nás bylo vzácné - odhady mluví o 39% celkového objemu programů.

 

Ovšem například výskyt domácího násilí se těmto číslům také blíží - 38% žen prý někdy bylo jeho obětí. Proč nedostáváme dopisy s textem: "Věc: pravděpodobné násilí na vaší ženě/vašem muži", obsahující upozornění, že za ztlučení manželského partnera nás mohou zavřít, a žádostí o písemné potvrzení (odeslat do čtrnácti dnů!), že se domácího násilí nedopouštíme?

 

30% patnáctiletých dětí pravidelně pije alkohol. Rodiče teenagerů by mohli dostávat dopisy s žádostí o podepsané prohlášení, že dítěti nenalévají, s poukazem na důsledky plynoucí z paragrafu o podávání alkoholických nápojů mládeži.

 

Tak daleko ale byrokracie asi ještě není. Zatím musíme jen prohlašovat, že oproti všemu očekávání nekrademe...

 

Fotografie v perexu: http://www.freedigitalphotos.net/images/Business_People_g201-Business_Men_Working_p40950.html

 

Další články autorky: http://manzelka.bloguje.cz

Autor: Karíma Sadio | sobota 21.5.2011 11:03 | karma článku: 17,16 | přečteno: 2048x
  • Další články autora

Karíma Sadio

Hanebnost Sira Nicholase Wintona

26.12.2014 v 8:46 | Karma: 23,40

Karíma Sadio

Srdce temnoty

11.11.2014 v 8:01 | Karma: 13,12

Karíma Sadio

Dva roky v zemi hrochů

29.4.2013 v 9:32 | Karma: 7,90

Karíma Sadio

Chuděry singles!

5.4.2013 v 20:32 | Karma: 19,83

Karíma Sadio

Manželství a strach

4.8.2012 v 17:51 | Karma: 14,66