Barvy života

Napadlo vás někdy, že škola vašeho dítěte by se dala nějak esteticky vylepšit... Kdybyste vzali do ruky barvy a štětec?

Ibou Ndoye

Já bych to tedy raději nezkoušela, ale Ibou Ndoyovi se to povedlo.

 

 

Jednapadesátiletý rodák ze senegalského Thiesu je v Ohiu, kde s rodinou pobývá, už celá léta dobře znám. Jako člen uměleckého sdružení  Art Consorcium of Cincinnati plní svými obrazy výstavní síně, muzea a úřady: Ibrahima Ndoye je oblíbeným malířem cincinnatského starosty, kterého také portrétuje.


Umělecká dráha prosperujícího malíře a hudebníka byla klikatá: jako dvaadvacetiletý nastoupil na dakarskou uměleckou školu L’école nationale des Beaux-Arts. Když ji o čtyři roky později opouštěl, měl v životních prioritách jasno: umění nade vše! Maloval portréty, krajiny, panoramata, věnoval se hudbě. Svému poslání zůstal věrný i po příjezdu do Paříže.

Léta strávená v Evropě - a bylo jich nakonec deset - považuje umělec za nejtěžší období v životě: "Bělochům záleží na tom, aby se černoch nikdy nedostal přes hranici průměrnosti. Pokud je lepší, nepřijmou ho."


V roce 1997 došla Ibou Ndoyovi při čekání na východ šťastné hvězdy trpělivost. Opouští Francii a míří do New Yorku, kde se setkává se slavným portrétistou Johnem Howardem Sandenem (který Ndoyovy portréty zprvu považoval za fotografie), a ve světoznámé Art Student League School pracuje s Oldřichem Teplým.


O rok později se Ibou přestěhoval do Ohia, stal se členem několika tamních uměleckých organizací a konečně dostal příležitost uspokojivě se věnovat umění na plný úvazek. Už v roce 1998 přišlo první ocenění - vítězství na každoroční společné výstavě umělců z Clevelandu, Cincinnati a Ohia.  Dalšího významného uznání se, již jako etablovaný umělec a ženatý otec dvou dětí, dočkal předloni, kdy získal druhou cenu Special Recognition Merit Award, udělovanou galerií Upstream People Gallery.


A stále sní: "Když jsem tvořil fresky v New Yorku a v Cincinnati, proč ne doma? Ve Státech teď úřadovny často žádají fresky s motivy z dějin americké historie, a právě to bych rád dělal i v Senegalu. Chtěl bych zvěčnit Leopolda Sedara Senghora, Abdou Dioufa, Abdoulaye Wadea a další osobnosti, které určovaly běh dějin Senegalu."


Další obrazy Ibou Ndoye jsou k vidění ZDEObrazy a fotografie publikovány se svolením jejich autora.Další články autorky: http://manzelka.bloguje.cz

Autor: Karíma Sadio | čtvrtek 3.12.2009 8:41 | karma článku: 12,52 | přečteno: 1622x
  • Další články autora

Karíma Sadio

Hanebnost Sira Nicholase Wintona

26.12.2014 v 8:46 | Karma: 23,40

Karíma Sadio

Srdce temnoty

11.11.2014 v 8:01 | Karma: 13,12

Karíma Sadio

Dva roky v zemi hrochů

29.4.2013 v 9:32 | Karma: 7,90

Karíma Sadio

Chuděry singles!

5.4.2013 v 20:32 | Karma: 19,83

Karíma Sadio

Manželství a strach

4.8.2012 v 17:51 | Karma: 14,66