Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tak muj prispevek nebyl v duchu pravidel redakce, proto nebyl ulozen. Skoda. Jen mohu podotknou moji neduveru ve vitezstvi Ukrajiny ktere jsem v prispevku vysvetloval. Snad priste.

0 0
možnosti
Foto

Pokud jste se vyjádřil třeba i v tom smyslu, že by mohla být Ukrajina dotlačena k jakýmsi dohodám, či snad i obětována, a proč, pak se tomu nelze až tak divit.

0 0
možnosti
Foto

Dva zajímavé odkazy odjinud.

https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/zbyde-z-vas-jen-popel-vyhrozuje-evrope-rusky-poslanec-40398651

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/rozhovor-s-generalem-hodgesem-o-rusku-i-donbase/r~0023b404dda311ecba5b0cc47ab5f122/

Na iDNES byl nedávno článek o tom, že RUSKO porušilo smlouvu či dohodu o tom, že nezačne bojovat se sousedem. Což umožnuje, aby NATO nemuselo dodržet vlastní princip, že pomůže jen v případě, že bude napaden členský stát. Prohlásil to zástupce, jeho jméno mi vypadlo (je rumunské).

1 0
možnosti
Foto

Asi poněkud vlhký sen. Ony by s tím musely souhlasit i všechny členské státy NATO:-/

1 1
možnosti
Foto

J48a26n 47Š64i57k

31. 5. 2022 10:01

Rusko nepostupuje jak si naplánovalo, ale podle satelitních snímků je snad jasné, že postupuje. Má početní převahu a kam sáhnout, v tom s ní Ukrajina soupeřit nemůže. To, že neprovedou mobilizaci, jsou kecy. Když bude nejhůř, udělají ji a když bude chybět materiál, z pomníků stáhnou i T-34 z druhé světové. Otázka spíše je, co bude, jestli dobudou si předsevzali. Po opotřebovací válce budou muset spravovat a řídit zemi. Historie ukazuje, že když agresor získá nějaké území, je mu k ničemu bez podpory obyvatelstva. To sice mluví z velké části rusky, ale to neznamená vůbec nic. Ale i kdyby Rusko drtivě vyhrálo a oslavně křepčilo na Rudém náměstí, můžou si to vítězství nabouchat leda do trenek, protože tento konflikt je pošle zpátky na stromy. Můžou mít zlata, ropy, plynu a peněz kolik chtějí, když si za to nekoupí ani hloupý hamburger. Jednou budou chtít budovat nové vztahy se Západem a bude to trvat desetiletí. Hezký den

8 0
možnosti
Foto

V okupovaných oblastech bude stejný "bordel" jako ve zbývajícím Rusku. Bez hamburgeru se obejdou, upečou si placky a tak to vydrží celá desetiletí. Bohatí si vztahy se Západem nějak vybudují a chytří a slušní utečou.

7 0
možnosti
Foto

Nebyl bych takový optimista. Rusové jsou možná vyčerpaní, ale Ukrajinci jistě také. Obhájci Stalingradu byli po celou dobu zásobováni přes Volhu. Přicházela munice, jídlo, technika i vojáci (ti se i střídali). Pokud bude Severodoněck obklíčen, dříve nebo později padne.

3 0
možnosti
Foto

Ano. Poměr živé síly u Stalingradu byl mnohonásobně výhodnější pro Rusko s čertsvými divizemi ze Sibiře. Na Ukrajině mají útočící převahu.

2 0
možnosti

Ukrajinci s přehledem vyhrávají už od počátku tohoto konfliktu a Rusáky bijou hlava nehlava.

Sice určité taktické územní ústupky Ukrajinci udělali, ale jak řekl správně Zelenský - brzy si vezmou všechno zpět.

;-)

4 3
možnosti

Ukrajinci vyhráli už tím, že se nepoložili do týdne, nepadl Kyjev a Zelenský nezdrhl. R^

11 0
možnosti
Foto

Děkuji za názor. Karma to určitě je. Asi jste nebyl na vojně: Situace není tak jednoduchá. Vyčerpaní jsou i Ukrajinci. Výcvik odvedenců trvá nějaou dobu a valná část z nich se prostě za vojáky nehodí. Rusové mají pořád masu lidí a masu techniky, byť zastaralé a ničí nepřátelské území. s každým zničeným domem, skladem a továrnou se Ukrajina oslabuje.

Na druhé straně, když Rusové obsadí Seevrdoněck, nemusí to být obrat ve válce. Ukrajinci jsou aktivní na strategických křídlech, na leveém u Charkova a na pravém u Chersonu a tam vidí větší šanci na postup. I po dobytí Severodoněcka se bude bojovat dál a fronta nejspíš ustrne. Pak půjde o to, kdo rychleji dozbrojí a u koho déle vydrží zázemí. Ukrajina jako stát je vpodstatě v bankrotu. Platy a provzo státu se platí z půjček od nás Tyto půčjky se už nikdy nevrátí. Zplaťpánbůh, že lidem nedochází, že to vlastně bereme z příštích důchodů, dálnic a rodičovských. Kdyby to liéd tušili a měli se rozhdonout, jestli chtějí 5.000 měsíčně dostávat nebo je posílat na obranu Ukrajiny. 80% z nás by mělo raději peníze v kapse a na Ukrajinu by se vykašlalo.

I Rusové se poučili: Protože nejsou schopní zajistit ani výstroj, dají prostě vojákovi takový žold, aby si to sehnal sám. "Sehnat" to je takové naše slovanské slovíčko pro to, čemu se třeba v Holandksu říká "nakoupit". Rusové jsou dost zblblí a zglajchšaltovaní na to, aby válčili klidně další tři roky.

10 0
možnosti

Zasloužená karma :-)R^

7 0
možnosti

Jedno je v téhle válce jisté, nemáme úplné, natož přesnější informace. Z porovnání armád těsně před začátkem války bylo téměř jisté, že Putin přejede Ukrajinu jedním vrzem bez zastávky. A co se ukázalo, že šlendrián a absolutně neschopné velení, z čehož jsme si dělali srandu za totáče, se v Rusku léty jen znásobilo. Z putinovců se stali obyčejní vrazi a loupežníci jak za středověku, naloupili a zdrhli. Celá válečná doktrína je postavená na zrádcích na straně Ukrajiny. Putin počítal, že východ Ukrajiny ho bude vítat jako osvoboditele, zbytek bude označen za nacisty a popraven nebo odsunut na Sibiř. Jenže se šeredně přepočítal, i ukrajinští Rusové bojují proti Putinovi a brání své domy a města. Separatisti udržují svoji moc násilím, což je bez pomoci od Putina neudržitelné, také mají velký problém, do Ruska je Putin nepustí a na Ukrajině jsou to zrádci a jakmile ruská armáda zdrhne zpátky do Ruska, je to pro ně konec.

Bez podpory obyvatelstva nemůže Putin Ukrajinu ovládnout, jedině tvrdou vojenskou krutovládou a na to je Ukrajina moc velká. Asi to došlo i Putinovi, snaha nyní je taková, že dokud jsou nějaké zdroje pro armádu, tak se dobude co největší území zakonzervuje se nová hranice a znovu začne hybridní válka s cílem rozložit Ukrajinu zevnitř a později znovu zaútočit.

Jenže to Ukrajinci nehodlají připustit. Putinovi dochází materiál a lidské zdroje. Je to poznat z toho, že ruská armáda hloupne. Chytré rakety, přesně cílené na strategické cíle už létají jen sporadicky, pravidelná armáda je zakopaná a nejvíc bojuje dělostřelectvo "hloupými" granáty a nepřesnými raketami z raketometů. V čele putinovi armády, do pověstného "mlýnku na maso" jsou vysíláni separatisté, žoldnéři z cizích zemí a kulturně zaostalí mužici z dálného východu.

Jak je na tom ukrajinská armáda moc nevíme, brání se statečně a efektivně, ale celoplošnou ofenzívu zatím nepředvedli. Otázka je, zda by to bylo efektivní, zda není lepší útočit odděleně na nejslabší místa. No uvidíme.

22 0
možnosti
Foto

Uvidíme, co na to NATO.

0 0
možnosti

Přání otcem myšlenky.

Ukrajinci opravdu žádnou plošnou ofenzivu nezačali a ani v dohledné době nezačnou. Jejich lokální protiútok v Chersonské oblasti byl sice úspěšný, ale také posléze zastavený v otevřeném terénu ruským dělostřelectvem.

Ukrajincům úspěch přeji, ale nemá smysl se na to dívat přes růžové brýle. [UA]

4 1
možnosti
Foto

Ukrajinci nemají na plošnou ofenzívu dost sil.

3 0
možnosti
  • Počet článků 156
  • Celková karma 37,98
  • Průměrná čtenost 1692x
Občas si připadám jako jednooký král mezi slepci. Nepochopený, leč stále nad vodou, neb jde přeci jen o tu jízdu, co nazývá se život.

Seznam rubrik