Stále stejná pohádka o dluhovém stropu

Ve čtvrtek dosáhly Spojené státy dluhového stropu. V praxi to znamená, že ztrácí možnost půjčovat si peníze na své výdaje. Zůstávají tak odkázány na hotovost, která by byla vyčerpána nejpozději do konce tohoto měsíce. Státům pak hrozí platební neschopnost, což by postihlo nejen je samotné, ale také světové trhy. Tento scénář se však nakonec nekonal a Kongres, jako zázrakem, nakonec všechno vyřešil. Opravdu je to řešení? Dluhového stropu teď USA dosáhnou 7. Února.

V noci ze středy na čtvrtek (našeho času) probíhaly v Kongresu Spojených států zdlouhavá jednání, která nakonec v ranních hodinách přinesla dohodu. Nicméně i samotní američtí zákonodárci nevidí včerejší shodu, jako výhru. Přiznávají, že problém pouze odsunuli. Podle expertů tu totiž po novém roce máme obdobnou krizi zpět a zároveň to nebylo poprvé. Divadlo okolo navýšení dluhového stropu se hraje již delší dobu, a přesto, že trhy trpěly nervozitou, většina obchodníků, investorů i analytiků čekala, že se strop znovu navýší.

 

Problémy v Kongresu vzplály především z republikánské strany, která nesouhlasila s novými reformami. Hlavní neshody spustila zdravotnická reforma prezidenta Baracka Obamy. Republikáni byli tentokrát odhodláni bránit svou ideologii natolik, že byli ochotni podřídit tomu chod vlády. Pokud by se na poslední chvíli strop nenavýšil, mohlo by to mít dalekosáhlé důsledky. Zajímavé na tom je, že nikdo pořádně neví jaké, jelikož k tomu ještě nikdy nedošlo a neexistuje na to precedens. Ani Bílý dům nezveřejnil, jak by situace probíhala dál. To je další fakt, který vede k myšlence, že to bylo jen politické divadlo. Nicméně pokud ano, bylo velmi dobře zahrané. Dluhový strop sice navýšen byl, ale již začátkem týden musely být ukončeny některé aktivity vlády, jelikož na ně zkrátka nebyly peníze. Tomu by měla být věnována pozornost a nabízí se otázka, jestli příště nezajdou republikáni ještě dál. Alespoň by se svět a vlastně i USA dozvěděly, co dělat v případě, že bude dluhový strop opravdu dosažen. Pokud by Vás zajímalo, jak celé dění v Kongresu probíhalo, můžete se o tom více dozvědět zde

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Rys | pátek 18.10.2013 8:00 | karma článku: 5,87 | přečteno: 295x
  • Další články autora

Jan Rys

Veliké hledání

29.4.2015 v 16:00 | Karma: 40,49

Jan Rys

Patnáctý den v patnáctém roce

15.1.2015 v 16:55 | Karma: 5,98

Jan Rys

Mnoho povyku pro nic

19.11.2014 v 20:56 | Karma: 14,29

Jan Rys

(P)omluva

19.9.2014 v 11:35 | Karma: 21,34

Jan Rys

Komunismus byl svinstvo

11.7.2014 v 5:26 | Karma: 12,94